AKP iktidarı, termik santrallerin filtresiz çalışmasını geçtiğimiz Aralık ayına kadar 3 kez uzatmış ve 4. uzatmayı da Meclis’ten geçirdikten sonra Cumhurbaşkanı veto etmişti. Ancak vetoya rağmen değişen bir şey olmadığı dikkat çekici
Kömürlü termik santrallerin havayı özgürce kirletmesine, AKP iktidarı tarafından 2015 yılından bu yana 3 kez süre verilmiş ve verilen süreler Aralık 2019’da dolmuştu. Konu meclisteki komisyonda 14 Şubat 2019’da ele alınırken uzatma tasarısı geri çekilmişti. AKP iktidarı geri çekme kararından 3-4 gün sonra MHP’nin desteği ile santrallerin 3,5 yıl daha filtresiz çalışma hakkını torba yasa ile sağlamıştı. Yasa meclisten geçtikten sonra sürpriz biçimde Cumhurbaşkanı tarafından veto edildiği açıklandı. Bu veto sonrası bu santrallerin bazıları üretimi durdururken bazıları ise üretime devam etmesi sağlandı. İşte bu izin verilen santrallerden biri en son Çelikler Holding’e geçen Afşin-Elbistan Termik Santraliydi. Cumhurbaşkanlığı kararına rağmen bu santral filtre takmadan 1 yıl boyunca çalıştı. Geçtiğimiz günlerde santralin filtre taktığı gerekçesiyle üretime yeniden başlayan santralin aslında baca filtresinin olmadığı iddiaları yapılıyor.
Termik santraller filtre taktı mı?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ruhsat verildiğini açıklamasının ardından filtre takma zorunluluğu nedeniyle 1 Ocak’ta kapatılan Maraş’taki Çelikler Afşin Elbistan Termik Santrali, 8 haziran tarihinde faaliyete geçti. Ancak, filtre takıldığı için üretime geçtiği iddia edilen santralin bacalarından halen geçmişte olduğu gibi baca küllerinin çevreye yayıldığı görüldü. Çelikler Holding’in Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek’te bulunan termik santrali Tunçbilekte yaşayan hemen herkesi kanser ve diğer akciğer hastalıklarına mahkum etti. Çelikler Holding’in Tunçbilek Termik Santrali de geçtiğimiz günlerde yeniden faaliyete başlamış ancak eskisi gibi çevreye kül yaydığı görüldü. Tunçbilek halkı bu duruma isyan ederek eylemler yaptı. Diğer taraftan Çan Termik Santrali’nin de filtresiz olarak çalışmaya devam ettiği bacasından çıkan kül ve zehirli gazların çıplak gözle görülmesiyle anlaşıldı.
Atık özgürlüğü de geldi
26 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile şirketler bir ‘akademik rapor’ sunmaları halinde atıklarını gelişi güzel ormanlar içinde depolamaya devam etmelerinin önünde bir engel kalmadı. Tüm bu gelişmeler baca filtresi olmayan termik santrallerin çalışmaya devam edeceğine işaret ederken, termik santrallerin tümü için geçerli olan atık yönetmeliği ile yaşam zehirlenmeye devam ediyor. Termik santrallerin atık sahaları mevcut mevzuatlara uymadığı ve depoladıkları, toksik nitelikte atıklar, yeraltı ve yüzey sularıyla birlikte tarım arazilerini de kirletmeye devam ediyor. Söz konusu yönetmelik değişikliği ile; akademik rapor hazırlanması halinde il müdürlüğü uygunluk yazısı ve düzenli depolama tesisi onay belgesi istenmeyeceği belirtiliyor.
Her şey bir oyun gibi
Bakan Kurum’un faaliyete devam edecek santrallerle ilgili yaptığı açıklamada, “Geçici faaliyet belgesi verdiğimiz santraller Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Maraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar. Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan termik santralleri çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır” dedi. Bu santrallerin filtrelerini takmamış olmalarına rağmen üretimi sürdürmeleri, Cumhurbaşkanının filtrelere yönelik bir vetosunun olmadığını ve sadece atıklarla ilgili çıkan yönetmeliğin işletildiğini gösterdi. Bakanın, Yatağan ve Silopi için hiçbir açıklama yapmaması ise dikkat çekmişti.
EKOLOJİ SERVİSİ