Suriye’deki savaşın yarattığı yıkım kadim kültürüne de ağır darbe vurdu. Birçok tarihi ve kültürel miras savaş sırasında yok edilirken, onlardan ilham alan sanatçılar ise bulunduğu yeri terketmek zorunda bırakıldı. Yaşadığı Azez kentini terk ederek Antep’e yerleşen Suriyeli sanatçı 58 yaşındaki Ömer Gülcan, bunun derin acısını yaşayanlardan. 43 yıllık müzik hayatına Kürtçe, Arapça ve Türkçe 36 albüm ve 30 beste sığdıran Gülcan, 7 enstrüman çalabiliyor. Halep ve Şam’da 8 yıl devlet konservatuarında eğitim gören Gülcan, Türkiye’de düğünlerde çalarak ve yerel televizyonlarda program yaparak müzik yapmaya çalışıyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Muhammed Abdulkadir Esen’e konuşan Gülcan, Türkiye’de düğünlerde çalarak müziğini icra etse de her şeye rağmen müziğin kendisi için vazgeçilmez bir tutku olduğunu söyledi. Savaşın yaşamı yok ediciliğinden bahseden Gülcan, Türkiyede bir şekilde müziğini yapmaya çalıştığına vurgu yaptı. Ülkesine olan özlemini şarkı sözlerine döktüğünü ifade eden Gülcan, “Çok yaptım ama yayımlayamadan yırtıp attım. Çünkü zaten herkes acılı. Bir de o acının üstüne ben de tuz basmayayım istedim” dedi.
Suriye görmek istediğim gibi
Antep’i de kendi toprağı olarak gördüğünü, ancak ülkesini çok özlediğini vurgulayan Gülcan, hayatta insanın kendi memleketinden daha tatlı bir şeyin olmadığını dile getirdi. Suriye’nin yıkık dökük enkazının altında hatıralarının ve anılarının saklı olduğunu sözlerine ekleyen Gülcan, şöyle devam etti: “Halen Suriye benim hayalimde bıraktığım gibidir. Ben Suriye’ye baktığımda yıkık Suriye’yi değil, eski sağlam Suriye’yi görüyorum. Hiç kimsenin ülkesi bu hale gelmesin. Çok zor bir durumdur. Ben ilk buraya geldiğim zaman olaylar büyümeden bitecek ve geri döneceğiz diye düşünüyordum.”
Güzel günlerin hayali ile
Acılı günleri yâd etmek yerine gelecek güzel günlerin hayalinin kurulması gerektiğini sözlerine ekleyen Gülcan, şunları dile getirdi: “Suriye’nin diğer ülkeler tarafından bölünmeye çalışılması canımızı yakıyor. Topraklarımız üzerinde ülkeler arası siyaset dönüyor. Hiç kimse Suriye halklarının çıkarını düşünmüyor. Biz ülkemizin bölünmesini istemiyoruz. Dış eller Suriye’den elini çeksin. Bir an önce barışın gelmesini istiyoruz.”
ANTEP