Sağlık, meslek ve insan hakları örgütleri, salgın riski altında olan cezaevlerinde sağlığa erişimin önündeki engellerin kaldırılması ve iaşe bedellerinin arttırılması çağrısı yaptı
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Ses Şubeleri, İstanbul Tabip Odası, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Toplum Hukuk Araştırmaları Vakfı, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), cezaevindeki iaşe bedeline ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, cezaevlerinde günlük 8,5 TL olan iaşe bedelinin beslenme koşullarını sağlamaya yetmediği, bu nedenle iaşe bedelinin arttırılması istedi.
Risk devam ediyor
Koronavirüs salgınının toplu yaşam alanları olan cezaevlerinde ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, cezaevlerinin hava sirkülasyonuna ve gün ışığına erişime olanak vermeyen mimari koşulları, kişi başına günlük 8,5 TL olarak belirlenmiş olan ve sağlıklı beslenmeye olanak vermeyen iaşe bedeli, hapishanedeki aşırı doluluk nedeniyle artan bulaş riski, dezenfeksiyon için mahpusların yeterli temizlik malzemesine ulaşamıyor oluşu ve tutuklu-hükümlülerin sağlık birimlerine ulaşmasındaki zorlukların riski arttırdığı ifade edildi.
Açıklamada, bulaş sonrası klinik enfeksiyona neden olmaması için en önemli koruyucu faktör vücudun savunma mekanizması olduğuna değinildi. Açıklamada, “Günlük 8,5 TL olarak belirlenmiş olan iaşe bedeli mahpusların nitelikli ve dengeli beslenmelerini sağlayamamaktadır. Bunun yanı sıra gıda enflasyonunun yıllık olarak artmasına bağlı olarak mahpusların alım gücü düşmektedir. Gıda enflasyonun artışı ile birlikte belirlenen iaşe bedelinin de arttırılması, mahpusların günlük almaları gereken kalori seviyesinde besin ürünü almalarını sağlayacaktır” denildi.
Bakanlıklara çağrı
Açıklamada, vegan ile vejetaryen beslenme konusunda tutuklu ve hükümlülerin neredeyse tüm cezaevlerinde sıkıntı yaşadıkları belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Kronik hastalığı olan mahpuslar da hastalıklarına uygun diyetler almak konusunda sıkıntılarla karşılaşmaktadır. Sağlık Bakanlığı kendisine yönetmelikçe verilen yetkiyi ele alarak bu sorunun ülke genelindeki hapishanelerde çözüme kavuşturmalıdır.”
Salgından önce de var olan ve çözüme kavuşturulması zaruri olan beslenme sorununun derhal çözüme kavuşturulmasını ve en temel insani haklarından olan gıda ve sağlığa erişim haklarının güvence altına alınmasının devletin temel sorumluluğu olduğu vurgulanan açıklamada, sorunların çözümü için Adalet Bakanı ve Sağlık Bakanlığına çağrı yapıldı.
İSTANBUL