Denizli’de inşa edilmek istenen santralin ÇED raporu iptal edilmesine karşın AKP’li vekilin proje iptal edildi duyurusu gerçeği yansıtmıyor. Diğer yandan aynı bölgede 2. termik santralin adı bile anılmıyor
Geçtiğimiz mart ayından bu yana gündemde yoğunlaşan Denizli Avdan Termik Santrali’yle ilgili hızlı kararlar ortaya çıktı. Termik santral girişiminin geçtiğimiz günlerde durdurulduğu duyuruldu. Bu karar sonrası termik santralin ÇED sürecinin sonlandırıldığı açıklandı. AKP iktidarına bu kararı aldıran en önemli etkenin halkın santrale karşı güçlü bir karşı duruşuydu. Ancak daha güçlü karşı duruşları içeren birçok projede geri adım atmayan iktidarın bu santralle ilgili ÇED iptal kararı vermesinin başka nedenleri de olmalı.
İptal kararı anlaşmalı mı?
Bu durum yakın zamanda bir seçim hazırlığına işaret ederken, bir diğer iptal nedeni ise Türkiye’de enerji üretim kapasitesinin aşırı artmış olması ve her ay santrallere üretmedikleri enerji için verilen 250-300 milyon lira paranın yaşanan ekonomik kriz nedeniyle verilemeyecek duruma düşülmesi olabilir. Ayrıca projenin daha sonra tekrar gündeme gelmemesi için bir engel yok. Çünkü iptal edilen proje değil ÇED raporu ve süreci. Şirketin sunduğu raporu kabul eden bakanlığın bu kararı şirket için bir anlam ifade etmiyor. Yeni bir ÇED hazırlar ve geri döner ki, böyle bir ön görüşmenin şirketle yapılmış olması yüksek ihtimal.
Halkın talebi yok hükmünde!
AKP Denizli Milletvekilleri Şahin Tin, sosyal medya hesabından Avdan Termik Santrali’nin çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecinin sonlandırıldığını açıkladı. Tin açıklamasında, “Hemşehrilerimizin talebi ve girişimlerimiz sonucu durdurulan Tavas Avdan’daki termik santral projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ile makamında yaptığımız görüşmenin ardından ÇED süreci sonlandırılarak iptal edilmiştir. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz” dedi. Bu sözlerin samimi bir açıklama olduğunu düşünebilmemiz için, Çanakkale Kirazlı’da yüz binlerce insanın karşı çıkışına rağmen maden faaliyetinin sürdürülmemesi gerekirdi. AKP iktidarını en son etkileyecek şey, ‘hemşehrilerimizin talebi’ olarak belirtilen halkın talepleridir ve bu talepler yok hükmündedir. Denizli’ye 2 termik santral kurulacağı ilk kez 2016’da duyurulmuştu.
Bu santraller için 2017 yılında Tavas ve Kale ilçeleri sınırları içerisinde kurulması planlanan termik santrallere kömür sağlamak için yılda 200 bin ton kapasiteli açık kömür ocağı işletileceği belirtilmişti. Proje 1.867.32 hektar büyüklüğündeki ruhsat alanı içinde kömür ocağı, şantiye ve stok alanları belirlendi. Açıklamalarda Yenidere Termik Santrali’nin adı bile anılmıyor. Yenidere Termik Enerji’nin, Denizli’nin Kale ilçesinde linyit kömür yakıtlı 250 MW’lık Yenidere Termik Santrali kurmayı planladığı duyurulmuştu. Holun Enerji Madencilik ve Yatırım San. Tic. A.Ş.’ye ait olan ve linyit kömür arama faaliyeti yürütülen alanda kurulacak santralin iki etapda tesis edileceği belirtildi. 2018 yılında ÇED onayı alan santralle ilgili hiçbir açıklamanın yapılmıyor olması manidar bir durum.
Zeytinlikler ortasına santral!
Mart ayı içinde 300 MW kapasiteli Avdan Termik Santrali için verilen ÇED raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunup, nihai olarak kabul edildi. Nisan ayı ortalarında CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 10 günlük itiraz süresinin başlatılmasına tepki göstererek, “Çanakkale Çan, Soma, Yatağan, Afşin, Elbistan… Termik santrallar nedeniyle birçok yurttaşımız benzer sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Termik santrallerin olduğu şehirlerde yaşanan sağlık sorunları şeffaf bir şekilde paylaşılmadığı için, ÇED raporlarındaki halk sağlığına ait iddialar ‘mühendisler’ tarafından ileri sürülüp, ‘mühendis’ bilirkişiler tarafından irdeleniyor” ifadeleri dikkat çekmişti. Daha sonra açıklamada bulunan Denizli Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Ozan Orpak ise “Denizli Barosu olarak, bu termik santralle ilgili sürece müdahil olduğumuzu kamuoyuyla paylaştık. Bölgede en az 10 yaşında olan birçok zeytin ağacı mevcut. Zeytin mevzuatı açıktır. İnsanlar, binlerce yıldır burada yaşamakta, bu topraklardan beslenmekteler. Burada doğa katledilmek istenmektedir” dedi.
İptal edilen ÇED, proje değil
Avdan Termik Santrali projesinin 1 Haziran günü durdurulduğu açıklandı. AKP Meclis Grup Başkanvekili Cahit Özkan, 2016 yılında reddedilen projede birkaç teknik değişiklik yapıldığını, ancak koşulları düzeltmeden şirket tarafından yeniden müracaatta bulunulduğunu belirterek, aynı gerekçelerle projenin durdurulmasına karar verdiklerini söylerken bakanlığın bu durumda nasıl ÇED’i nihai olarak kabul ettiğine değinmemesi dikkat çekti. Bu açıklama sonrası, konuşan Gülizar Biçer Karaca, termik santral projesinin durdurulduğuna dair açıklamanın henüz resmi bir açıklama niteliği taşımadığını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerinde bu konuda bir duyuru olmadığını belirterek, durdurmanın yetmediğini ve projenin iptal edilmesi gerektiğini kaydetmişti. 3 Haziran günü ise ÇED sürecinin sonlandırıldığı ve santralin iptal edildiği duyuruldu. Ancak yeni bir ÇED ile şirketin tekrar başvuruda bulunması önünde yasal olarak hiçbir engel yok. Bu nedenle Denizli halkının iptal edildi duyurusuna fazla kulak asmadan süreci yakından takip etmesi gerektiği belirtiliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ