Hasta tutukluların aileleriyle vedalaşma hakkının dahi ihlal edildiğini belirten İHD üyesi Ahmet Çiçek, son ölümleri hatırlatarak hasta tutuklulara ilişkin infaz yasası düzenlenmesi gerektiğini vurguladı
Hasta tutuklular Vefa Kartal ve Sabri Kaya gerekli tedavileri yapılmadığı için son 1 hafta içinde cezaevinde yaşamlarını yitirdi. Yakınlarıyla vedalaşma hakkı dahi tanınmayan hasta tutuklulara ilişkin ihlaller de devam ediyor. Mezopotamya Ajansı’na konuşan İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Ahmet Çiçek, ağır hasta tutukluların biran önce tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti.
Çiçek, Vefa Kartal’ın Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılandığını ve verilen cezanın bu yüzden geçerliliğini yitirmesine rağmen serbest bırakılmadığını, başvurularının sonuçsuz kaldığını söyledi.
Yanıt verilmedi
Kartal’ın daha önce Kırıklar Kapalı Cezaevinde kaldığı dönemde kendilerine başvuruda bulunduğunu ve ilgili mercilere gerekli yazışmaları yaptıklarını hatırlatan Çiçek, “Pek çok yazışma yapmamıza rağmen ne yanıt aldık ne de talepleri gerçekleşti. Ve sonunda da maalesef yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ağır hasta tutuklulardan Sabri Kaya’nın da birçok kez ağır hastalıkları yüzünden hastanelere götürüldü. Her defasında yeniden cezaevine götürüldü. Kaya’nın cezaevinde kalamaz raporu hastalığının ölümcül aşamaya geldikten sonra gerçekleşmesi düşündürücü ve o hastane heyeti nasıl oluştu anlamak mümkün değil” diye konuştu.
‘İstenirse yöntem geliştirilebilir’
Vefa Kartal ve Sabri Kaya defin sürecinde salgın bahanesiyle ailesinin katılamadan defnedilmesinin bir veda hakkı ihlali olduğunu vurgulayan Çiçek, bu ihlalin politik kimliklere yönelik yapılan ayrımcılığı gözler önüne serdiğini belirtti.
İnsan Hakları Derneği Hapishane Komisyonu’nun verilerine göre, cezaevlerinde 650 ağır hasta tutuklunun olduğunu belirten Çiçek, “Bunların içinde sağlam girip de hastalığa yakalananlar var veya hastalığı cezaevi koşullarından dolayı ağırlaşanlar var. Bu arada ağır hasta tutukluların bir hastalığı yok, birden fazla hastalıkları var. Bu yüzden çok büyük sorunlar yaşıyorlar. Ağır hasta tutukluların çoğunun tek başına yaşayabilecekleri koşulları bile yok, arkadaşlarının yardımlarıyla yaşayabiliyorlar. Ağır hasta tutuklular ve hasta tutuklular için istenirse birçok yöntem geliştirilerek serbest bırakılabilirler” ifadesinde bulundu.
Tedavileri yapılmıyor
Koronavirüs günlerinde hasta tutukluların sağlık durumlarının sürüncemede bırakıldığını belirten Çiçek, salgın günlerinde ağır hasta tutukluların tedavilerin yapılmadığını dile getirdi.
Ağır hasta tutukluların ve hasta tutukluların cezaevinde yaşayabileceği her türlü olumsuzluklardan İçişleri ve Adalet Bakanlığı’nın sorumlu olacağının altını çizen Çiçek, “Cezaevlerindekilerin tedavilerinin salgın bahanesiyle ertelenmesi kabul edilemez, biran önce sağlanması gerekiyor. Yeni infaz yasası eşitsizliklerle dolu, yeniden bir yasa çıkarılıp, bu eşitliğin sağlanması gerekir. Ağır hasta tutuklular ve hasta tutuklular ceza serbest bırakılmasını ya da cezalarının ertelenerek evlerinde tedavi görmesini talep ediyoruz” dedi.
İZMİR