Hükümetin ‘normalleşme’ kapsamında yasakları kaldırması sonrası iş başı yapan esnaflar yeni dönem için endişeli
Salgının resmi olarak açıklandığı mart ayı itibarıyla birçok esnaf yasaklar kapsamında dükkânlarını kapattı. Tüm uyarılara rağmen ‘normalleşme’ adımlarının başlamasıyla esnaf da yeniden işbaşı yaptı. İki buçuk ay sonra yeniden çalışmaya hazırlanan Adana esnafı da hem heyecanlı hem kaygılı. Hükümetin söz verdiği desteklerin hiçbirinden faydalanamadıklarını belirten esnaflardan Melike Aydemir, “Halkın dayanışması sayesinde birçok sorunun üstesinden gelebildik” dedi.
‘Zor bir süreç geçti’
Bir kafede çalışan Nursel Sincar, hem ekonomik hem de psikolojik olarak zor bir dönem geçirdiklerini ancak işe başlamanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, “Her şeye rağmen işimize geri dönmek güzel bir duygu. Umarım işlerimiz iyi gider ve emeklerimize değer. Bizim sektörde yiyecek ve içecek olduğundan çok dikkat isteyen bir alan. Özellikle hijyen konusunda çok dikkatli olmalıyız. Önlemlerini almaya başladık. Temizliği, olması gerektiği gibi yaptık. Masaları, mesafe kurallarına göre dizayn ettik ve maske şartı koyduk” diyerek aldıkları önlemleri sıraladı.
‘Kalıcı olan dayanışma oldu’
Aylardır kapalı olan lokantasının kapılarını açan 25 yıllık esnaf Aydemir de hem heyecanlı hem de kaygılı olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Biz de tüm esnaf arkadaşlarımız gibi kepenklerimizi açtık. Çalışmanın ne kıymetli olduğunu ve toplumsal huzurun ne derecede önemli olduğunun farkına vardık. Kapitalist sistemin aslında zemin olarak ne kadar dayanıksız olduğunu da gördük. Tüm hayatlarımız üzerine hüküm süren kapitalist sistemin bir virüs karşısında ne kadar zavallı olduğunu gördük. Bu sürede tüm baskılara, engellemelere rağmen halkın dayanışması sayesinde birçok sorunun üstesinden gelebildik. Bu da şu anlama geliyor: Sistemler yalan, gerçek olan halkın dayanışmasıdır.”
‘Kapalı dükkâna fatura geldi’
Kapalı olmalarına rağmen su ve elektrik faturalarının gelmeye devam ettiğini belirten Aydemir, “Bir aydır elektriğimiz kapalı. Su faturası önceki aylar kadar geldi, elektrik yine aynı. ‘Esnaf desteği verilecek’ denildi ama biz bir şey görmedik. Sandalye sayısını düşürmek zorundayız ve bu da maliyet demek. Elemanların işe ihtiyacı var ve onların işlerine dönmesi gerek ama bu durumda kaç eleman çalıştırabileceğiz bilmiyorum. İşi başlatmazsak daha zor duruma düşecekler” diye konuştu
Kaynak: Filiz Zeyrek/Adana-Jınnews