Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nden paylaşılan işkence fotoğrafı, son yıllarda polis tarafından yapılan ve cezasız kalan işkenceleri bir kez daha hatırlattı
Devlet yönetimine ve bağlı kurumlara hakim olan otoriter anlayış, Türkiye’yi hak ve özgürlükler alanında ağır ihlallerinin yaşandığı bir ülke durumuna getirdi. 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte derinleşen baskı politikaları sonucunda, özellikle bölge kentlerinde karşılaşılan hak ihlalleri son 10 yılın verilerini katladı. Son yıllarda karakol ve emniyette yaşanan işkenceler ile sonrasında kendi elleriyle servis edilen fotoğraflar ürkütücü boyuta ulaştı. Yaşanan tüm işkence olaylarında paylaşılan fotoğraflarda “Hainler devletimizin şefkatli kollarında” notu düşülüyor.
Son adres Diyarbakır
Bunun son örneği de Diyarbakır’da yaşandı. Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde açılan ateş sonucu yaşamını yitiren polis Atakan Arslan’ı öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınan M.E.C., M.A. ve F.A.’nın, emniyette yaşadıkları işkencenin fotoğrafları, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Olcay Klavuz’un danışmanı Emre Soylu’ya ait twitter sayfasından paylaşıldı. “Hain, emniyetin şefkatli kollarında” notuyla paylaşılan işkence fotoğrafları, son 4 yıl içerisinde emniyet binaları ve karakollarda yaşanan işkenceleri hatırlattı.
Artarak devam ediyor
Gevaş’ta 4 köylünün işkenceden geçirilmesi, Muğla’da gözaltına alınan 7 kişinin İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde çıplak halde yatırılarak, işkence görüntülerinin paylaşılması, yine Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Şapatan köyüne baskın düzenleyen asker ve polislerin tüm köylüleri işkenceden geçirmesi, Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Yalımelez Mahallesi’nde 14 Temmuz 2018 tarihinde yapılan ev baskınında gözaltına alınan tüm aile bireylerine işkence edilerek fotoğraflarının paylaşılması ve son olarak Urfa’nın Halfeti ilçesinde gözaltına alınan 38 yurttaşa günlerce işkence yapılması, yaşanan işkence olaylarından sadece bir kaçı.
İşte emniyet, karakol ve açık alanlarda yaşanan ve fotoğrafları paylaşılan bazı işkence olayları.
Van/Gevaş
Van’da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik 9 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilen saldırı sonrası, mantar toplamaktan dönen 4 köylü, ilçe merkezinde polislerce gözaltına alındı. Haklarında “Gevaş Emniyet Müdürlüğü’ne saldırı düzenleyen 4 terörist yakalandı” başlıklı haber servis edilen Abdulselam Aslan (32), Cemal Aslan (53), Halil Aslan (48) ve Nejdet Beysüm (29), gözaltında tutuldukları süre boyunca polisin ağır işkencelerine maruz kaldı. Saldırıyla ilişkileri tespit edilemeyen köylüler, daha sonra serbest bırakıldı. O dönem yaşanan işkence olayı, AKP’ye yakın birçok yazar ve gazete tarafından yine bugün olduğu gibi “Teröristler polisimizin şefkatli kollarında” şeklindeki başlıklarla servis edildi.
Muğla/Ortaca
Muğla’nın Ortaca ve Seydikemer bölgesinde 4-5-6 Ekim 2017’de “PKK’li oldukları” iddiasıyla gözaltına alınarak darp edilen 7 kişi, ters kelepçeli çırılçıplak fotoğraflarının servis edilmesinden sonra tutuklandı. 5 kişi de “PKK’lileri Lazkiye’den gemi ile getiren mürettebat oldukları” iddiasıyla tutuklanarak Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
Van/İpekyolu
Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Yalımelez Mahallesi’nde, 14 Temmuz 2018 tarihinde yapılan ev baskınında gözaltına alınan Ayfer Şahin, Abdulbaki Şahin, Ayhan Şahin, F. Şahin, Şehriban Mamuk, Abdullah Şahin ve Dilan Görür, baskın sırasında ve gözaltında sistematik olarak işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Tutuklananlar, götürüldükleri cezaevinde de işkenceye maruz kaldı. İşkenceyle ilgili yaptıkları başvuru takipsizlikle sonuçlanan aile bireylerinin tamamının hakkında, bir yıl sonra “örgüt üyesi olmak”, “kamu görevlisine hakaret etmek” ve “görevi yaptırmamak için direnmek” suçlamalarıyla dava açıldı. Tutuklanan aile bireyleri bir yıl sonra tahliye edildi.
Urfa Halfeti
Urfa’nın Halfeti ilçesi Dergili (Dêrto) Mahallesi’nde, 18 Mayıs 2019 tarihinde HPG’liler ile polisler arasında çıkan çatışmada 1 komiser ve 2 HPG’li yaşamını yitirmişti. Çatışma sonrası Halfeti ve Bozova ilçelerine bağlı mahallelerde, olayla bağlantıları oldukları gerekçesi ile 55 kişi gözaltına alındı. Olaydan sonra gözaltına alınanlar, Yaylak Jandarma Karakolu bahçesinde yüz üstü yatırıldığı ve sırtlarına postallarla basıldığı fotoğraf karesi basına yansıdı. Yine, kötü muamele Urfa TEM Şube’de de devam etmiş, gözaltına alınan kişiler savcılıkta verdikleri ifadeler doğrultusunda kollukta tutuldukları süre boyunca elektrik, darp ve cinsel organlarını sıkma gibi işkencelere maruz kaldıklarını ifade etmişti.
Söz konusu işkence iddiaları, Türkiye ve uluslararası boyutta gündem olurken, Uluslararası Af Örgütü “Acil” kodla imza kampanyası başlattı. İngiltere Parlamentosu’nun da gündemine taşıdığı işkence, kayıtlara “Halfeti işkencesi” olarak geçti. Kamuoyundan gelen tepkiler ve Urfa Barosu’nun girişimleri sonucu TEM şubesinde bulunan bazı polisler hakkında soruşturma başlatıldı. İşkence uygulamaları nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 3 jandarma personeli tarafından bilirkişi raporu hazırlandı. 12 güne ait olan 6 TB’lık TEM Şube, Urfa Adliyesi, hastane ve Yaylak Karakolu’ndaki görüntü incelemelerine rağmen “işkence yok” denildi.
Kaynak: MA / Adnan Bilen