MezopArt, İran sanatçıları ile ortaklaşarak yaptığı etkinliklerine bir yenisini daha ekliyor. ‘Bülbülün Dili, İranAnadolu Müziği ve Şiiri Gecesi’ adlı bir etkinlik düzenleyen Mezopart, ortak geleneği şiir ve müzik ile aktaracak
Mezopotamya’daki dilleri, kültürleri buluşturan çalışmaları ile bilinen MezopArt, ilk ortaklığını İran ile yapmıştı. İran ile ortaklığını devam ettiren MezopArt bir buluşmaya daha imza atıyor. Bülbülün Dili, İran- Anadolu Müziği ve Şiiri Gecesi etkinliği düzenleyen Mezopart, İran ve Anadolu’nun ortak köklerini ve hikmet geleneğini, müzik, şiir ve beraber üretme kültürü yoluyla tanıtmayı amaçlıyor. Ansoo Music Journeys, NeyistanDinlemenin Hikmeti ve MezopArt işbirliğiyle yapılan etkinlik 11 Ağustos’ta Moda Sahnesi’nde gerçekleştirilecek. Etkinliğe İran’dan Hossein Vali, Türkiye’den ise Seda Seyrek, bu ortak geleneği kendi sazları ve müzik anlayışları ile aktaracaklar. Ayrıca bu etkinlikten hemen önce yapılacak olan 5 günlük Birliğin Müziği atölyesinin açtığı kolektif üretim alanı geceye ilham verecek.
Hossein Vali ve Seda Seyrek
Tahran Sanat Üniversitesi’nde müzikal bestecilik alanında eğitim gören Hossein Vali, tar ve setar eğitmeni. Vali’nin Ansoo-The Closest Planet isimli bir duo albüm çalışması var. Anadolu halk ve tasavvuf müziğine ilgi duyan Seda Seyrek, birkaç yıldır İran müzik ve şiir geleneği üzerinde çalışıyor ve setar öğreniyor.
Ahlar Senfonisi’nin ilhamı
Türkiyeli sanatçıları başka dillerle ve kültürlerle buluşturmayı hedefleyen sanatçı inisiyatifi MezopArt çalışmalarına başladı. 2017 yılında kurulan MezopArt, farklı disiplinlerden bir araya gelen ekibiyle yapacağı etkinlik ilk değil. Kültürlerin karşılıklı birbirini tanımasında sanatın bir yol olabileceğine inanarak 2017’de yola çıkan inisiyatifin farklı disiplinlerden bir araya gelen ekibiyle yapacağı etkinlik ilk değil. Bu coğrafyada doğmuş iki şair ve iki mitolojik kadın karakterin yer aldığı “Ah’lar Senfonisi” tiyatro oyunu ile bilinen en eski oyunlardan biri olan seksekin bir yaşam döngüsü olarak ele alındığı “Sekmeler” performansı inisiyatifin en önemli projelerinden biri. Ahlar Senfonisi ilhamını sadece Ortadoğu’daki kadın olma hallerinden değil, dünyada kadın olma hallerinden alıyor. Bu anlamda oyunda dört farklı kadın gibi görünen tek bir kadın hikayesi var. Oyun, Havva’dan Pandora’nın kutusuna, Şahmeran’dan Medusa’ya bugünkü kadın kimliğini oluşturan birçok mitin, 21. yüzyılda nasıl şekillendiğine dair bir deneme niteliğinde. İki kadın şair, Didem Madak ve Füruğ Ferruhzad şiirleri ve ruhlarıyla oyunda yer alıyor. Seyircide ezbere bildikleri kadın hikayelerine dair yeni bir görme biçimi yaratıyor. Ahlar Senfonisi, Mardin Bienali’nde yan etkinlik olarak izleyiciyle buluştu. Mardin Müzesi’nde gerçekleşen performansta Türkiyeli ve İranlı sanatçılar bir araya geldi. Performans, müzik, ritm ve bedenin bir arada olduğu, çok sesli ve çok kültürlü bir yapıda sergilendi. İnisiyatif İran’ın ardından başka ülkelerle ortaklaşarak çeşitli işlere imza atmayı planlıyor.
KÜLTÜR SERVİSİ