Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı köylerinde yaz aylarında yaylalara çıkan yurttaşlar, topladıkları otlarla kimi kış hazırlığı yaparken, bazıları da ekmek parası için ot toplamak için burada bulunduklarını söyledi
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Andaç (Elemûn) Köyü’nde, kış ayları için şimdiden hazırlıklar başladı. Köy sakinleri, her yıl yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan dağlık ve engebeli bölgelere giderek günlerce kamp kuruyor. Bêdkar ve Geremûs gibi bölgelere giden yurttaşlar bazen aile fertleriyle, bazen ise arkadaşlarıyla kamp kurmayı tercih ediyor. Yurttaşlar, kamp süresi boyunca erzaklarının azalması ya da bitmesi halinde ise, katırlarla saatler süren yolculuğun ardından Uludere-Beytüşşebap yoluna iniyor. Burada, araçlarla getirilen erzakları katırlara yükleyen yurttaşlar, sonrasında tekrardan kamp kurdukları yere dönüyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Mahmut Ruvanas’ın haberine göre, yurttaşlar, sabahın erken saatlerinde hêliz otu biçmeye başlıyor. Yaklaşık 1 metre boyunda olan ve köküne yakın bir yerden kesilen otlar, kimi zaman hayvanların kış yiyeceği olarak, kimi zaman ise satılmak üzere toplanıyor.
Sonbahara kadar yaylalarda kalacaklar
Karların erimesiyle birlikte otları biçmeye geldiklerini belirten Medeni Ölmez, “Bazıları kar yağana kadar ot topluyor. Bazıları ise bir iki hafta toplayıp gidiyor. Hayvanlarımıza hêlizin yanında palamut ağacının yaprakları ve diğer otları da veriyoruz” dedi. Sabah 4’te başlayan mesailerinin akşam saat 5’e kadar devam ettiğini dile getiren Ölmez, “Köyümüz 15 kilometre uzakta olduğu için ve yollar dağlık alanlardan geçtiği için her gün gidip gelme durumumuz yok. Gece soğuk havaya rağmen sonbahara kadar buralarda olacağız” dedi.
Kimisi için ekmek parası
Günde 80 ila 100 arasında balya ot topladıklarını paylaşan Ölmez, “Balyası 5 ile 6 TL arasında satılıyor. Bazıları hayvanları için topluyor bazıları da satmak için topluyor. Bu dağlarda her ailenin hêliz toplayacağı alan bellidir. Hiç kimse başka birinin alanından ot toplamıyor. Her yıl bu şekilde devam ediyor” diye konuştu.
Kışın köye taşımaya başlıyorlar
Hayvancılık yapan Celil Ölmez ise, topladıkları otların kışa kadar dağlık alanda kaldığını belirterek, “Topladığımız otlar kuruyana kadar bulundukları yerde kalıyor. Baharın başlamasıyla birlikte doğaya saldığımız katırlarımız da kışa kadar bu dağlarda kalıyor. Kar yağmaya başlayınca ve köyün içindeki otlar tükenince kurumuş otları katırlara yükleyip köye indiriyoruz. Katırlarımız kar yağana kadar ormanlık alanda otlandığı için güçleniyor. Araziler engebeli olduğu için bütün yük işlerimizi katırlarla yapıyoruz” diye anlattı.