Turizmi tekrar canlandırmak isteyen Yunanistan’da yurt dışından gelenler için karantina uygulanmayacağı açıklanırken, mültecilerin yaşama tutunmaya çalıştığı tel örgülerle çevirili Moria kampında karantina sürüyor
Avrupa’nın en büyük mülteci kampı olan ve Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bulunan Moria kampında koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler hala devam ediyor. Yaklaşık 3 bin kişi için inşa edilen kampta şu anda 17 bin 421 kişi bulunurken, kampa giriş ve çıkışlar yasak. Tel örgülerle çevrili Moria kampında yardım görevlileri kampta bulunan mültecilere sürekli sabun ve su kullanmaları tavsiyelerinde bulunuyor.
Salgının yavaşladığını açıklayan Yunanistan sınırlarını turistlere açarken, 4 Mayıs’ta mülteci kampı dışındaki kısıtlamaların kaldırıldığını açıklamıştı.
Ülkede salgın nedeniyle adalarda ve ana karada bulunan mülteci kamplarındaki önlemlerin 7 Haziran’a kadar devam edeceği duyurulurken, hükümetin bunun bir ‘tedbir’ olduğunu belirtti. Yunanistan Turizm Bakanı Haris Theoharis, Yunanistan’a gelecek turistlere koronavirüs testi veya karantina zorunluluğu olmayacağını duyurdu. Ancak epidemiyolojik amaçlı bir takım testlerin de yapılabileceğini kaydetti.
Turizmi canlandırmak için yurt dışından gelenlere karantina uygulanmazken, mülteciler zor şartlarda yaşama tutunmaya çalışıyorlar.
Ülkedeki sivil toplum kuruluşları ve yardım organizasyonları Yunanistan’dan Moria mülteci kampının tahliye etmesini isterken, bu istek henüz karşılık bulmadı.
Tek sorun koronavirüs salgını değil
The Guardian’da yer alan haberde, sadece mülteciler için uygulanan karantina uygulaması Morai kampında bulunan sığınmacıların tepkisine neden olurken, yaklaşık 2 hafta önce doğum yapmış olan 25 yaşındaki Halime, kamptaki tek sorunun koronavirüs olmadığını belirtti.
Halime, havaların ısındığını ve kamplardaki çadırlarda kalmanın büyük bir problem olduğunu söylerken, Moria’da çok fazla kavga olduğunu sözlerine ekledi.
‘Buraya geldik ve burası çoğu bakımdan çok kötü. Ardından salgın başladı ve herşey kısıtlandı’ diyen Halime, 2 çocuğu ve kocasıyla birlikte Taliban’dan kurtulmak için Afganistan ayrıldığını söyleyerek, 5 aydır kamplarda yaşadığını belirtti.
Sosyal mesafe imkansız
Sosyal mesafenin neredeyse imkansız olduğu Morai’da yemek kuyuruğu saatlerce sürüyor. Temizlik malzemelerine ve suya ulaşmanın kısıtlı olduğu kampta yalnızca 210 tuvalet ve 630 duş kabini bulunuyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, son 3 haftada Yunanistan’ın Midilli Adası’na 5 botun geldiğini ve botlarda bulunan 157 kişinin karantinaya alındığını açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre 157 kişilik gruptan 5 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı.
Yunanistan sığınmacı servisi 2 aylık kapalılık sürecinin ardından geçen hafta açıldı. Açıldıktan sonra yaklaşık bin 400 kişinin sığınma talebine ret veren kurum, olumsuz kararları olan kişilerin 10 gün içinde itirazda bulunmalarını zorunlu kılıyor. 10 gün içerisinde başvurmayan sığınmacılar sınır dışı edilirken, Moria’da yeni bir başvuru için yasal yardım almak oldukça zor.
DIŞ HABERLER