Gabar ile Cudi dağlarını birbirinden ayıran ‘Krallar Geçidi’de bulunan 6 bin yıllık rölyef (kabartma) tahrip edildi
Şırnak merkeze bağlı Kasrik Beldesi’nde, bir dağın yamacına işlenen ve 6 bin yıllık geçmişi olan at üstündeki insan figürlü kabartma (Rölyef) bir kez daha tahrip edildi. Gabar ve Cudi dağlarını birbirinden ayıran ve “Kralları Geçidi” olarak bilinen yerdeki kabartma (Rölyef) ne zaman tahrip edildiği hakkında ise, herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. Ancak, daha önce üzerindeki süvarinin zırhının kırıldığı rölyefin, defineciler tarafından tahrip edildiği belirtiliyor.
Tahribata uğradı
Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can’ın haberine göre, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin, rölyefin alt kısmını kazıdıkları ve kazıyı ise rölyefi yerinden söküp götürmek amacıyla yaptıkları tahmin ediliyor. Rölyefin, sit alanı içerisinde ve korucuların ağırlık olduğu bölgede bulunduğu halde böylesi bir tahribata uğraması dikkati çekiyor.
Öte yandan, tescilli tarihi yapının tahrip edilmesine ilişkin Şırnak Valiliği tarafından Diyarbakır Valiliği Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne soruşturma talepli yazı gönderildiği öğrenildi.
6 bin yıllık
“Krallar Geçidi”ndeki rölyef, kimilerine göre Gutti imparatorunun kabartması, kimilerine göre Part süvarisinin rölyefi, yöre halkına göre ise iki aşığın (Bûk û Zava) vadideki yontması olarak biliniyor. Heykeli ilk kez 1909 yılında fotoğraflayan Gezgin Gertrude Bell, bunun bir Part rölyefi olduğunu yazıyor. Kasrik Geçidi’nden Cizre’ye gelince yolun tam karşısında yer alan kayalık yamacın yüzeyinde yer alan heykel, yerden 3 metre yükseklikte bulunuyor. Heykel güneye dönük at üzerine binmiş, savaşçı süvari figürü olarak görülüyor. Beden yapısından zırhlı olduğu anlaşılan süvari sağ eli ile atın ensesindeki dizginleri tutarken sol eliyle de atın terkisini kavrıyor. Süvarinin bindiği at hareket halinde görülüyor. Cizreli tarihçiler, geride kalan kral heykelinin 6 bin yıl önceki bir Gutti imparatoruna ait olduğunu kaydediyor.