Yerine kayyum atanan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, ‘Kayyum döneminde işe alınanların içerisinde taciz ve tecavüz gibi suçlara karışmış olanlar var. Onlara hiçbir soruşturma yapılmıyor’ dedi
Görevden alınan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık “Şimdi geri çekilme zamanı da değil, aksine daha fazla mücadele etme zamanıdır” dedi. İçişleri Bakanlığı, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bugüne kadar Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde bulunan 45 belediyeye kayyum atadı. Kayyum atanan son yerler ise, Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Muş’un Altınova belediyeleri oldu. 5 yerde, yerlerine kayyum atandıktan sonra gözaltına alınan aralarında belediye eşbaşkanlarının da bulunduğu 10 kişi ise, “ev hapsi” ve “adli kontrol” şartıyla daha sonra serbest bırakıldı.
MA’dan Metin Yoksu’nun haberine göre “Ev hapsi” şartıyla serbest bırakılanlardan yerine kayyum atanan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, oynanan oyunu özetledi. Işık, kayyumların bu süreçte “rant” için atandıklarını belirtti. Seçimler öncesi kentteki 4 bin 500 seçmen kaydının silindiğini, 6 bin 500 seçmenin ise kente taşındığını kaydeden Işık, bunların belgeleriyle ortaya çıktığını vurguladı. Işık, “Yaptığımız çalışmalar ile halk eşbaşkanlık sistemine oy verdi. Mahkemede de biz savunuyoruz dedik. Eşbaşkanlık yerelden başlayan bir kadın iradesidir. Kadın iradesinin var olması birilerini neden rahatsız ediyor” dedi.
Başvurular cevapsız kaldı
İhraçlar ve işten çıkarmalardan kaynaklı belediyede kalifiye işçinin neredeyse kalmadığını anlatan Işık, İŞ-KUR’a defalarca işçi alımı için başvurduklarını, fakat bunun da cevapsız kaldığını söyledi. Halka hizmet vermek için 70’i geçici 204 personel işe almak zorunda kaldıklarını ifade eden Işık, gözaltında işe alımların kendilerine sorulduğuna işaret ederek, “Bugün hangi Kürt kentine gitseniz yapılan uygulamalardan dolayı herkesin ya bir davası var ya bir cezası var ya da açılmış bir soruşturması bulunuyor. Tüm bunları bir kenara bırakacak olursanız AYM’nin net kararı var. Suç kişiseldir. Kesinleşmemiş cezası bulunmayan insanlar masumdur. Kayyum döneminde işe alınanların içerisinde taciz, tecavüz, adam yaralama ve benzeri suçlara karışmış olanlar var. Onlara hiçbir soruşturma yapılmıyor” diye kaydetti.
Özeleştiri verdi
Özeleştiri de veren Işık şunları ekledi: “Nasıl kaldık? Halka ulaşma konusunda zayıf kaldık. Halkımıza tam olarak cevap olabildik diyemeyiz. Bırakılan borç ve belediyenin içinin boşaltılması büyük yüktü. Ondan dolayı halkımıza tam olarak cevap olamadık. Bu da özeleştirimiz olsun. Şimdi geri çekilme zamanı da değil, aksine daha fazla mücadele etme zamanıdır. Kayyumın meşruluğu zaten yok. HDP belediyelerine tahammülsüzlük olduğu için halkın iradesi gasp edildi. Kayyumın meşruluğu yoktur. Bu siyasi bir karardır.”
SİİRT