Stajyer avukatlar, haklarında devam eden soruşturmalardan kaynaklı ruhsatlarının verilmemesine karşı bir araya gelerek ‘Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyonu’ kurdu
Haklarında devam eden soruşturmalardan kaynaklı ruhsatları verilmeyen stajyer avukatlar “Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon” adı altında bir araya geldi. Adalet İçin Hukukçular, Demokrasi İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Toplum Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Çağdaş Avukatlar Grubu ve Özgürlükçü Demokrat Avukatlar’ın (ÖDAV) imzacıları arasında olduğu koordinasyon yazılı olarak yaptıkları açıklama ile kuruluşunu ilan etti.
Son yıllarda birçok meslek grubuna karşı yapılan saldırılardan avukatların da doğrudan etkilendiği belirtilen açıklamada, “Avukatlar; cezaevlerinde, adliyelerde, emniyet birimlerinde yoğun bir şekilde fiziksel ve sözlü saldırılarla karşılaşmışlar, işkence görmüşler, takip ettikleri dosyalardan yasaklanmışlar, gözaltına alınmışlar, tutuklanmışlar; kısacası mesleklerini fiilen ve hukuken neredeyse yürütemez duruma getirilmişlerdir” denildi. Türkiye’de insan haklarına karşı yürütülen sistematik saldırıların yanı sıra avukatlık mesleğine karşı caydırıcı uygulamaların da başladığının altı çizilen açıklamada, 12 Temmuz 2016 sonrası stajını tamamlayan bazı stajyer avukatlara ruhsatlarının verilmediği belirtildi.
‘Bakanlık ruhsatın iptali davaları açıyor’
Bir yıllık zorunlu stajını tamamlayan avukat adaylarının Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) başvuru yaptığını, TBB’nin ise kabul ettiği başvuruları Adalet Bakanlığı’na gönderdiği bilgisinin yer verildiği açıklamada, bakanlığın haklarında dosya olan adaylara ruhsat vermediği kaydedildi. TTB’nin son bir yıl öncesine kadar bakanlığın görüşlerine uyarak soruşturması olan adayların başvurularını beklettiği ifade edilen açıklamada, son 1 yıldır bakanlığın kararına direnildiği aktarıldı. Ruhsat alan avukatlar için bakanlığın ruhsatın iptali davası açtığı belirtilen açıklamada, “Ayrıca Bakanlık tarafından hükmün kapsamı dışına çıkılarak hakkında bir ceza soruşturması olan veya HAGB kararı verilen avukat adaylarının ruhsat başvurularına ilişkin de bekletilme kararları verilmektedir” denildi.
‘Savunma ve adil yargılama hakkının gaspı’
Yaşananların masumiyet karinesi, çalışma hakkı, hukuki belirlilik, hukuki güvenlik ilkeleri ile Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu hatırlatmasının yapıldığı açıklamada, bunun aynı zamanda savunmaya yönelik saldırıların bir parçası olduğu ve adil yargılanma hakkının da gasp edildiğinin altı çizildi. Toplumsal muhalefetin her türlüsüne karşı tahammülsüzlüğün dile getirildiği açıklamada, “Bu durum dehşet verici bir hal almasına rağmen karşısında ne yazık ki örgütlü bir baro ve örgütlü bir hukuk mücadelesi bulamamaktadır. Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon savunmaya yönelik bu saldırıların karşısında örgütlü bir mücadele yürütmek amacıyla kurulmaktadır” diye belirtildi.
Destek çağrısı
Açıklamada, Avukatlık Kanunu Madde 5/3’ün iptal edilmesi ve ruhsat gasplarına derhal son verilmesinin istendiği açıklamada son olarak, barolar, ulusal ve uluslararası tüm mesleki örgütler ile sivil toplum kuruluşlarına mücadelelerine destek verme çağrısı yapıldı.
İSTANBUL