Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman ve yönetiminin ‘kamu yararı’ için satışa çıkardığı 30 taşınmazdan bazılarını 5’te biri fiyatına satıyor
Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019’da yeniden kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman ve yönetimi, belediyenin 30 taşınmazı ile tarihi Baranlar Konağı’nı satışa çıkardı. Söz konusu taşınmazların, park, ortaöğretim tesis alanı, sağlık tesis alanı, çocuk oyun alanı, otopark ve kültürel tesis alanı gibi sosyal alanlarken, “Kamu yararı” iddiasıyla satışa çıkarılan taşınmazlara dair yeni detaylar ortaya çıktı. Taşınmazların değerlerinin çok altında bir fiyatla satışa çıkarıldıkları öğrenildi. Kim taşınmazların ise, kamulaştırma bedellerinin de altında satışa çıkarıldıkları ortaya çıktı.
5’te biri fiyatına satış
Midyat’ın Akçakaya Mahallesi’nde bulunan ve toplamda 19 bin 107,18 metrekare olan 101 Ada 180, 181 ve 182 parsel nolu 3 taşınmaz, kayyum tarafından satışa çıkarılanlar arasında. Söz konusu taşınmazlar, 2016 yılında belediye yönetiminde olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından ilçe otogarı yapılmak üzere kamulaştırma yoluyla satın alındı. O dönem, metrekaresi 125 TL bedelle alınan 3 parsel için toplam 2 milyon 388 bin 397,5 TL ödeme yapıldı.
Ancak, belediyeye kayyum atanması ile birlikte ilçe otogarı projesi askıya alındı. Kayyum yönetimi, söz konusu parsellerin her birini 159 bin 226,5 TL muhayyen bedelle satışa çıkardı. 3 parsel için belirlenen toplam muhayyen bedeli 477 bin 679,5 TL olarak belirlendi. Kayyum yönetimi, böylece söz konusu parsellerin metrekare fiyatını 25 TL üzerinden belirlemiş oldu. Kayyumun belirlediği bedel ile 2016 yılındaki alış fiyatı arasında 1 milyon 910 bin 107 TL fark olduğu ortaya çıktı.
Aynı bölgeki arsaların fiyatı farkı
Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, Kayyum tarafından satışa çıkarılan ve belirlenen bedeli ile dikkat çeken diğer taşınmazlar ise, Artuklu’nun Savurkapı Mahallesi’ndeki 1428 Ada 3 Nolu parsel ve 1430 Ada 1 Nolu parseller. Her iki parsel arasında 200 metre mesafe bulunuyor. Ancak, 1428 Ada 3 Nolu parselin metrekaresi için 125 TL, 1430 Ada 1 Nolu parsel metrekaresi için ise 300 TL satış bedelinin belirlenmesi dikkati çekti. Yine, metrekare fiyatı 125 TL olarak belirlenen parselin şehir merkezine daha yakın olması da gözlerden kaçmadı. Satış işleminin gerçekleştirilmesi durumunda en az 4 milyon TL kamu zararının yaşanacağı belirtiliyor.
En az 25 milyon TL zarar
Artuklu’nun Yalım Mahallesi’nde bulunan 318 Ada 1 Nolu parsel de satışa çıkarılan taşınmazlar arasında yer aldı. Belediyeye park yapılmak üzere bedelsiz verilen ve Uygulama İmar Planı’nda kamu alanı olarak belirlenen parselin metrekare fiyatı 150 TL’ye satışa çıkarıldı. Ancak, bölgedeki arsaların metrekare fiyatı 486 TL ile bin 161 TL arasında değişiyor. Satış işleminin yapılması durumunda, park alanının satılacak olmasının yanında ortaya çıkacak kamu zararı en az 815 bin 975 TL.
Yine, Artuklu’da park alanı olarak görülen 327 Ada 1 Nolu parsel, Sağlık Tesis Alanı olarak ayrılan 436 Ada 1 Nolu parsel, Çocuk Bahçesi ve Sağlık Tesis Alanı olarak görülen 288 Ada 1 Nolu parsel ve park alanı olarak ayrılan 1024 Ada 1 Nolu taşınmazlar da 3194 Sayılı İmar Kanununun 11’inci Maddesi’ne göre satışı yapılamayacak alanlar arasında yer alıyor. Satış işleminin tamamlanması durumunda, ortaya çıkacak olan kamu zararının 15 milyon TL civarında olacağı tahmin ediliyor.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Kayyumu Vali Mustafa Yaman ve yönetimi tarafından satışa çıkarılan 30 taşınmaz ve tarihi Baranlar Konağı’nı belirlenen satış bedelinde satılması durumunda en az 25 milyon TL kamu zararının oluşacağı ortaya çıktı.
‘Satılamaz ve başka bir maksat için kullanılamaz’
3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 11’inci Maddesi’nde imar planlarında; meydan, yol, su yolu, park, yeşil saha, otopark, toplu taşıma istasyonu ve terminal gibi umumi hizmetlere ayrılmış yerlere rastlayan Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait gayrimenkullere dikkat çekilerek, “(…)Bu suretle maledilen arazi ve arsalar belediye veya özel idare tarafından satılamaz ve başka bir maksat için kullanılamaz” ifadeleri yer alıyor.