Türk Tabipler Birliği (TTB) Giresun’da bir aile sağlığı merkezinde doktorun ‘beyaz kod’ vermesi üzerine polisin biber gazı sıkması ve darp etmesi sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden 82 yaşındaki Yusuf Topal’a ilişkin açıklama yayımladı. TTB açıklamasında ölüm olayının hekim ve Topal arasında yaşanan diyalog sırasında değil, polis şiddetinde yaşandığına dikkat çekerek, “Olay hekimle hasta diyalogu sırasında değil, ters kelepçe ve biber gazının da kullanıldığı, şahsın polis tarafından gözaltına alınması sürecinde yaşanmıştır” dedi.
Tartışmanın çıkış noktasına değinilen açıklamada, hekimin hasta görmeden reçete düzenleyemeceği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Hasta olmaksızın hekimlerin herhangi bir işlem yapması da hasta yakınlarının sağlık çalışanlarını buna zorlaması da kanunlarımıza göre suçtur. Çünkü hekim kendisine başvuran kişinin kimliğini teyit etmekle sorumlu tutulmuştur. Türk Ceza Kanunu’nda, hasta olmadan reçete düzenlenmesi, rapor verilmesi ve benzeri sağlık uygulamalarında bulunulması halinde suçlu olunacağı hükmü yer almaktadır. Hasta olmaksızın üçüncü şahıslar tarafından kanunsuz/usulsüz isteklerde bulunan kişilerce ısrarlı bir şekilde işlem yapılması taleplerinde bulunulması sağlık çalışanları ile kişiler arasında ciddi çatışmalara neden olmaktadır. Sağlıkta şiddet vakalarının büyük kısmını bu haksız taleplerin oluşturduğu bilinmektedir.”
Sağlıkçılar hedef gösteriliyor
Hastaların sağlık kurumuna gidemeyeceği durumlarda hastanelerdeki Evde Sağlık Hizmetleri birimlerine müracaat etmeleri gerektiği belirtilen açıklamada, sağlık sisteminden kaynaklı sorunların tüm sorumlusu olarak sağlık çalışanlarının gösterilmesinin son derece tehlikeli ve haksız bir yaklaşım olduğu vurgulandı. TTB açıklamasında devamla şöyle dedi: “Yine, hekimler hakkında yapılan soruşturmalarda SGK müfettişleri, defalarca hekimin kimlik kontrolü sorumluluğunun altını çizmiş ve hekimlere ceza vermekle kalmayıp bir de ağır ceza mahkemesinde hekimler aleyhine davalar açmıştır. Bu nedenle hastanın bizzat kendisinin sağlık kurumuna müracaatı zorunludur.” Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Türk Tabipleri Birliği olarak sağlık çalışanlarına şiddet uygulanmasına karşı olduğumuz gibi, polisin güvenliği sağlama adı altında ciddi sağlık sorunlarına neden olan ve işkence olarak kabul edilen ters kelepçe ve biber gazı uygulamasına da karşı olduğumuzu belirtmek isteriz.”
Bakanlık doktorun açığa alındığını duyurdu
Öte yandan Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada Ö.Y. adlı doktorun açığa alındığını duyurdu. Bakanlık yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Giresun’da meydana gelen müessif olay ve neticesi sağlık camiamızı derinden üzmüştür. Konuyla ilgili olarak Bakanlığımızca acil soruşturma başlatılmış ve soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi için olaya adı karışan hekim açığa alınmıştır. Soruşturma bizzat Sayın Bakanımız tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” Yanı sıra Giresun Valiliği de yaptığı açıklamada polislerin açığa alındığını duyurdu.
Biber gazı daha önce de can aldı
TBB’nin birçok kez kullanımının yasaklanması gerektiğini söylediği biber gazı birçok insanın ölümüne neden oldu. 1 Mayıs 2007’de Beyoğlu’nda kahvehane önünde oturan 75 yaşındaki İbrahim Sevindik, polisin sıktığı gazdan fenalaşarak yaşamını yitirmişti. 31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan miting için gittiği Hopa’da HES’leri protesto eden gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Polisin müdahalesi sonucu solunum güçlüğü çeken ve kalp krizi geçiren öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetti. Metin Lokumcu’nun hemen ardından 30 Haziran 2011’de de Şırnak’ta 12 Haziran seçim kutlamalarına polisin attığı gaz bombası nedeniyle fenalaşan 54 yaşındaki Hatice İdin, yaşamını yitirdi.
21 Mart 2012’te Newroz kutlamalarına katılmak isteyen Hacı Zengin, polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitirdi. Çayan Birben’de 30 Mayıs 2012’de Yalova’da polisin sıktığı gaz sonucu hayatını kaybetti.
HABER MERKEZİ