Van Gölü havzasında bulunan Erçek Gölü’ne dökülen akarsuda geçtiğimiz günlerde meydana gelen inci kefali ölümlerinin yüksek su sıcaklığı nedeniyle yaşandığı açıklandı
Van Gölü havzasının ikinci büyük gölü olan Erçek Gölü’ne dökülen akarsuda geçtiğimiz günlerde inci kefali ölümleri gerçekleşmişti. Erçek Gölü Gendelova Mahallesi karşısı tren yolu mevkinde göle dökülen tatlı su kaynağına giren balıkların ölümleriyle ilgili inceleme sürerken, bölgeye giden Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr Fazıl Şen incelemelerde bulundu. Balık ölümlerinin tekrar yaşanmaması için alınan önlemleri yerinde inceleyen ekip, yeni balık ölümlerinin olmadığını tespit etti. Suyun içeriğini inceleyen ekiplerin tatlı su kaynağının farklı noktalarından aldığı numune, yeni parametrelerle ölçülmek üzere üniversite laboratuvarına götürüldü. Yapılan açıklamada, balıkların yüksek su sıcaklığından dolayı öldükleri tespit edildi. Ancak, sudaki yüksek sıcaklık değerlerinin sebebi ise belirlenmiş veya açıklanmış değil.
Ölen balık sayısı kilo ile belirtildi!
Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Van Gölü’ndeki su seviyesinde geçmişteki gibi yükselmelerin yaşanmayacağını açıklamıştı. Dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye’nin ise en büyük gölü olan Van Gölü’nde küresel iklim değişikliğine bağlı olarak haziran-ekim ayları arasında buharlaşmanın yüksek olması nedeniyle su kaybı yaşanıyor olması gölün ısındığını ortaya koyarken Erçek gibi havzadaki diğer göllerde benzer süreç yaşanıyor. Çekilmenin yaşandığı gölde yaşayan canlılar, göl kıyısını kullanan insanlar ve sulak alanlar bu durumdan olumsuz etkileniyor. Yumurtlama döneminde akarsulara hücüm eden kefal balıkları gölden daha serin sulara ulaşmaya çalışıyor. Ancak ulaşmaya çalıştıkları suların gölden daha sıcak hale gelmiş olması onları ölümle yüz yüze bırakıyor. Erçek Gölü’nde balık ölümlerini araştıranların ölü balık ve yaşatılan balık sayılarını ‘kilo’ üzerinden ifade etmeleri balıklara bakış açılarını ortaya koyarken, suyun niçin ısındığı noktasında bir fikir üretmemeleri dikkat çekiyor.
EKOLOJİ SERVİSİ