Sağlık emekçileri, ek ödemelerde yaşanan adaletsizliği İstanbul, İzmir ve Aydın’da düzenlediği eylemlerle protesto ederek, insanca yaşayabilecekleri bir ücret istedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Devrimci Sağlık-İş Sendikası, İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul Diş Hekimleri Odası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği üyeleri, salgın döneminde sağlıkçıların maruz kaldığı haksızlıklara yaptıkları ortak açıklama ile tepki gösterdi. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin konferans salonun önünde bir araya gelen sağlık emekçileri üzerlerinde “İş, ücret, işyeri güvencesi”, “Performansa hayır” ve “Ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir, anadilde eğitim” yazılı önlükler giyip, “Sağlık çalışanlarının hakkı ödenmez dediler, ödemediler” pankartı açtı.
Haklar ödenmeli
Açıklama öncesinde konuşan Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Erdoğan Demir, Sağlık Bakanlığı’nın salgının başlamasıyla birlikte sağlık çalışanlarına bir söz verdiğini ancak bunun yerine getirilmediğini söyledi. Birçok sağlık çalışanın salgına yakalandığını ve bazılarının yaşamını yitirdiğini dile getiren Demir, sağlık emekçilerinin hakkının bir an önce ödenmesini istedi.
Özlük hakkı ve insanca yaşam için
SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak tarafından okunan ortak açıklamada ise, Sağlık Bakanı tarafından salgınla mücadele eden sağlık emekçilerine 3 ay süreyle tavandan ek ödeme yapılacağı ilan edildiği ve bu durumun da 24 Mart tarihinde ek ödeme yönetmeliğine geçici madde eklenerek mevzuata girdiği üzerinde duruldu.
Sağlık emekçilerinin özlük hakkı ve insanca yaşama yetecek maaş taleplerinin yıllarca kulak ardı edildiğini söyleyen Kavak, “İktidar şov yaparcasına tüm sağlık emekçilerine ek ödetmeleri tavan olan yüzde 100 üzerinde yapacağını ilan etti. Çok geçmeden herkese değil, bazı emekçilere yüzde 100 ödeme vereceklerini ilan ettiler. Sağlık Bakanı ardından ‘herkes için eşit risk yok’ diyerek sağlık emekçilerini rencide etmekle kalmadı, aynı zamanda söylediklerini ters yüz etti” dedi.
Adaletsizlik
Şimdiye kadar maaşla ilgili bir talebi konuşmayı doğru bulmadıklarını dile getiren Kavak, fakat ek ödeme olarak yapılan adaletsiz dağıtımın bu konuda harekete geçmelerini zorunlu kıldığını belirtti. Kavak, Sağlık Bakanı’na ve bürokratlara şu sözlerle seslendi: “Basın önünde tüm sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılacağını ifade ettiğiniz açıklamayı, çok geçmeden düzeltme ihtiyacı göstermenize gerekçe olarak çalışanlar arası adaleti gösterdiniz. Onlarca sağlık emekçisini kaybettiğimiz, binlerce sağlık emekçisinin Covid-19 ile enfekte olduğu şu günlerde sağlık emekçilerine yapılan ödemenin hakkaniyetli ve adil olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bizlere üç ay boyunca verileceğini ifade ettiğiniz ek ödeme başlı başına bir adaletsizlik kaynağı olmuştur. Şunu belirtmek isteriz ki sağlık alanının tüm sıkıntılarını sırtlayan sağlık çalışanları, bulaşıcı hastalık riskinin olduğu şu günlerde de görevlerinin başındadır.”
İnsanca yaşam için temel ücret
Kovid-19 nedeniyle hasta bakıcısından hekimine, temizlik personelinden güvenliğine 30’un üzerinde sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Kavak, 10 binin üzerinde sağlık emekçisinin de bulaşıcı enfeksiyona yakalanarak hastalandığına işaret etti.
3 ay süreyle verileceği ifade edilen ek ödemelerin performans sistemi baz alınarak yapıldığı için büyük bir adaletsizliğe neden olduğunu sözlerine ekleyen Kavak, bir çok sağlık çalışanının bu ödemeden yararlanamadığını kaydetti.
Birçok sağlık çalışanının ise cüzi ödemeler alabildiğini aktaran Kavak, “Biz biliyoruz ki artık koronavirüs her yerde, ayrım yapılmaksızın bütün sağlık çalışanları için bulaş riski söz konusu. Bu nedenle sağlık emekçilerinin arasında yaptığınız ayrımcılığa ve bu adaletsizliğin ana sebebi olan performans sistemine derhal son verilmeli, Kovid-19 pandemisiyle mücadelede görevlerinin gerektirdiği her yerde hizmet yürüten tüm sağlık emekçileri için uzun süredir talep ettikleri yoksulluk sınırının üzerinde temel ücret artışı sağlanmalıdır. Sağlık emekçilerinin talebi 3 ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, insanca yaşam için temel ücret artışıdır” dedi.
Takipçisi olacağız
Kavak, ayrıca bu adaletsizliğin giderilmesi için toplayıp kurumlarına verdiklerini paylaştığı dilekçelerin takipçisi olacaklarını da ifade etti. Açıklama sonrasında beyaz bir bez üzerine taleplerini yazan sağlık emekçileri, bunu Sağlık Bakanlığına göndereceklerini belirtti.
İzmir
SES İzmir Şubesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Muhittin Erel Amfisi yanındaki tören alanında, ek ödemelerdeki adaletsizliği protesto etti. Fiziksel mesafenin korunduğu eylemde “Sağlık Ekip İşidir, Herkese Eşit Ücret Verilsin” pankartı taşındı.
SES İzmir Şube Eşbaşkanı Erkan Batmaz, salgın sürecinde yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını anarak konuşmasına başladı. Batmaz, bulaşıcı hastalık riskinin olduğu şu günlerde, sağlık çalışanlarının özveriyle çalıştığını ifade etti. Sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğunu vurgulayan Batmaz, “Sağlık hizmeti, klinik destek personelleri ve temizlik işçilerinden asistan ve uzman hekimine ve öğretim üyesine, ebe ve hemşirelerden paramediklere, ambulans şoföründen her birimdeki tekniker ve teknisyenlerine, güvenlik görevlilerine; psikoloğundan, eczacısından sosyal hizmet emekçilerine, sekreterinden idari-teknik tüm personellerine bir bütün olarak sağlık çalışanlarının görev paylaşımı ve iş birliğiyle yürütülmektedir. Ekip üyelerinin sorumlulukları birbirinden daha önemli sayılamayacağı gibi, her biri ekibin olmazsa olmazları ve birbirinin tamamlayıcısıdır” dedi.
Performans sisteminin baz alınarak yapılan ek ödemelerin adaletsizliğe neden olduğunu vurgulayan Batmaz, 4D kadrosunda çalışan sağlık çalışanlarının bu ödemeden yararlanamadığını belirtti.
Aydın
SES Aydın Şubesi, de konuya ilişkin Kent Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. “Adaletsiz ek ödeme değil insanca yaşam için temel ücret artışı istiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada SES Şubesi Eş Başkanı Öznur Özağaç konuştu. Özağaç, sağlık emekçilerinin taleplerini sıraladı.
HABER MERKEZİ