MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Elif Haran, Silivri 7 Nolu L Tipi Cezaevi’ndeki tutukluların kendilerine vebalı gibi yaklaşıldığını ve ‘Kapının önüne ilaçlar bırakılıp gidiliyor, test veya tedavi yapılmıyor’ dediklerini paylaştı
Koronavirüs (Covid-19) salgını cezaevlerinde yayılarak tehdit olmaya devam ediyor. Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Elif Haran, cezaevlerinde salgından kaynaklı ortaya çıkan riskler ve yaşanan hak ihlallerine ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.
En büyük risk alanlarının başında cezaevlerin geldiğini her defasında dile getirdiklerini belirten Haran, Adalet Bakanlığı’nın cezaevleri için herhangi bir tedbir almadığını belirtti. Israrlar üzerine Adalet Bakanlığı’nın virüsün cezaevlerine de bulaştığı açıklaması yaptığını kaydeden Haran, buna yönelik alınan tek tedbirin aile ve avukat görüşlerinin kısıtlanması olduğuna dikkati çekti.
Aile ve avukat kısıtlamalarının artık tutuklular için tecrit haline dönüştüğünü söyleyen Haran, koğuşlarda kapasitesinin üstünde tutuklu bulunduğunu dile getirdi. Dışarıda fiziki mesafe uyarıları yapıldığını, ancak cezaevinde uygulanmadığını dile getiren Haran, tutukluların tüm bunlara karşı kendi tedbirlerini kendileri almaya çalıştığını belirtti.
Hasta tutukluların tedavileri engelleniyor
Federasyon olarak ailelerin başvuruları doğrultusunda hukuki destek sağladıklarına değinen Haran, konuya ilişkin Adalet Bakanlığı ve Meclis’te bulunan tüm siyasi partilere dilekçe gönderdiklerini aktardı. Ailelerin yanında olmaya devam edeceklerini ifade eden Haran, İmralı Cezaevi’nden başlayarak, tüm tutuklular üzerinde tecrit uygulandığına dikkati çekti.
Cezaevlerinde 400’den fazla ağır hasta tutulunun bulunduğunu hatırlatan Haran, şu sorunları dile getirdi: “Tutukluların virüs olmadan önce de tedavileri yapılmıyordu. Zaten uzun süredir cezaevinde kalan bir tutuklu, hasta tutuklu statüsünde. Salgın sürecinde hiçbir şekilde tedavileri yapılmıyor. Çok ağır hasta tutuklu olan Fatma Özbay, kanser hastası ve birçok hastalığı var. Kemoterapi görmesi gerekiyor. Aylardır tedavisi aksatılıyor. Verilen dilekçeler işleme dahi konulmamış. Bu süreçte en çok havalandırmaya çıkma ihtiyacı varken kısıtlanıyor. Tutuklular karşı çıkınca da gardiyanlar tarafından darp ediliyor. Su sıkıntıları çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Her gün 5 veya 6 aileden cezaevlerine yönelik başvuru alıyoruz. Ailelerin cezaevindeki ihlallerin iyileştirilmesine yönelik girişimleri olsa da AKP ve MHP, yine kulak tıkadı. İnfaz yasasını fırsata çevirerek kendi yandaşlarını serbest bıraktı.”
Virüs memurlardan bulaştı
Adalet Bakanlığı’nın Silivri Cezaevi’nde koronavirüs testi pozitif çıkan tutukluların olduğuna dair açıklamalarını hatırlatan Haran, şöyle devam etti: “Silivri Cezaevi’ne aileler gitmiyor. Virüs memur veya doktorlardan bulaştı. Adalet Bakanlığı her şey normalmiş gibi gösteriyor. Ailelerin aktardığı bilgilere göre 7 kişilik koğuşlarda 42 kişi kalıyor. Tutuklular, ‘bize vebalı gibi yaklaşıyorlar, kapının önüne ilaçlar bırakılıp gidiliyor, test veya tedavi yapılmıyor’ diyor.”
İSTANBUL