İş Güvenliği Uzmaları konteynerlerde kalan inşaat işçileri için fiziki mesafe önleminin salgın karşısında önemini yitirdiğini ve bu şartlarda iş güvenliğinin tamamen ortadan kalktığını dile getiriyor
Bütün dünya ile birlikte Türkiye’yi etkisi altına alıp, ölümlere yol açmaya devam eden koronavirüs salgını konusunda “normalleşme” adımları atılsa da, şimdiye kadar alınan önlemler birçok sektörü etkiledi. Bazı sektörlerde hayat durma noktasına getiren bu önlemlerden en az etkilenen sektörlerden biri ise inşaat sektörü oldu. Ağır ve güvencesiz çalışma koşulları düşük ücret ya da yemek ve barınma sorunları ile gündeme gelen yüz binlerce işçi, salgına rağmen inşaatlarda çalışmaya devam etti.
İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin hazırladığı iş cinayetleri raporuna göre geçtiğimiz nisan ayında 103’ü koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle olmak üzere en az 220 işçi hayatını kaybetti. Alındığı belirtilen önlemlerle salgın konusunda normalleşme adımları atılırken İş Güvenliği Uzmanı Ozan Kaplan özellikle inşaat sektöründeki salgın tehlikesine dikkat çekti.
Önlemler yeterli değil
Salgına dair alınan önlemlerin işyerlerinin çalışma pratikleri ve sektörlere bağlı olarak değişiklik gösterdiğini dile getiren Kaplan, ancak kol gücü emeğinin yoğun olduğu sanayi, inşaat, tarım gibi sektörler için alınan mevcut önlemlere salgın tehdidinin önüne geçmenin imkansız olduğunu dile getirdi. Salgın sürecinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın inşaatlardaki denetimlerini durdurduğunu belirten Kaplan, bu durumu bakanlığın kendi personelini “koruması” olarak yorumladı.
Fiziki mesafe imkansız
Kaplan, inşaat sektöründeki tehlikeye dair “Şantiyeler salgına karşı o kadar savunmasız ki orada bulunmaları halinde bakanlık yetkilileri de bu virüsten etkilenebilir” dedi. Böylece “Durmak yok risk almaya devam” mesajı verdiğini dile getiren Kaplan, şantiyelerdeki diğer tehlikelerin bu durumla beraber daha kontrolsüz şekilde devam edeceği uyarısında bulundu. Kaplan, “İnşaat işçilerinin neredeyse yüzde 80’i şantiyelerde kalıyor. Bu işçiler topluluklar halinde 8-10 kişilik konteynerlerde kanuna uyulsa bile kişi başı 10 metreküp alanlarda iç içe yaşarken sosyal mesafeden bahsetmek imkansız hale geliyor. Hali hazırda alınan önlemlerinde önemini yitirdiği alanlar buralar” diye konuştu.
İşlerin durdurulması lazım
Salgına karşı alınması gereken önlemlerin Dünya Sağlık Örgütü ve Türk Tabipler Birliği’nin önerdiği gibi fiziki mesafe sağlanarak yapılması gerektiğini vurgulayan Kaplan, “Fabrikalarda, atölyelerde bu önlemlerin alınması imkansız gözüküyor. Bu sebeplerden sağlık ve enerji gibi zorunlu sektörler hariç işlerin durdurulması en sağlıklı önlem olur. ‘Evde kal’ çağrılarının yapıldığı bir zamanda servislerde, yemekhanelerde yüzlerce kişinin bir arada bulunması büyük bir risk oluşturuyor” diye uyardı.
Kaynak: MA