DERİTEKS üyesi oldukları için işten atılan 4 kadın, başlattıkları eylemlerine devam ediyor.Tüm haklarını alarak işe dönmek için direnen işçiler, salgın nedeniyle eylemlerine bir süredir ara verse de direnişte kararlı olduklarını söyledi.
İzmir Gaziemir Serbest Bölge’de bulunan SF Trade tekstil fabrikasından Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası’na (DERİTEKS) üye oldukları için işten atılan Pınar Toy, Ayşe Erim, Nurcan Köksal, Sevcan Sarıoğlan isimli işçiler 175 gündür direnişlerini sürdürüyor. İşçiler salgın nedeniyle nöbet eylemlerine ara verdi, ancak bu süre zarfında firma yönetiminin dört kadın işçiye “haksız rekabet” yaptıkları gerekçesiyle 200 bin liralık maddi tazminat davası açtığı ortaya çıktı. İşçilerden Ayşe Erim yaşadıklarını anlattı.
SF Trade tekstil fabrikasında 11 yılı aşkın süredir çalıştığını belirten Erim, salgın nedeniyle nöbetlerine ara vermek zorunda kaldıklarını ancak bitmediğini belirterek, “Eylemlerimizden dolayı fabrikadaki işçi arkadaşlarımız iki gruba ayrıldı. Bir grup bizden cesaret alırken, diğer grup işsiz kalma korkusuna kapıldı. Çünkü işveren ve vekilleri fabrikada toplantı yaparak sendikayı kötüledi ve sendika içeri girerse fabrikanın kapanacağını duyurdu” dedi.
İşveren ve vekillerinin sendikanın girmesini istemediğine işaret eden Erim, “Kovid-19 nedeniyle insanlar canının derdine düşmüşken SF Tekstil işveren ve vekilleri haksız rekabet adı altında 200 bin TL maddi ve manevi tazminat davası açmış durumda. Buna sessiz kalmayacağız. Amaçları bizi caydırmak. İçerideki arkadaşlarımıza da aynı baskıyı uygulayarak sendikalaşmamızı engellemeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
5 yıldır süren direniş
Gaziemir’deki İzmir Serbest Bölge’de faaliyet yürüten SF Deri Fabrikası’nın 2015’te sendikalı olduğu gerekçesiyle işten attığı 14 işçi sendikanın uzun soluklu mücadelesi sonucu, yasal hakları işverence ödenmiş ve sendikayla işveren arasında bir protokol imzalanmıştı. Ancak işten çıkarılan işçilerin tazminatsız alsalar da işe dönmeleri ya da işyerinde TİS imzalamaları mümkün olmamıştı. 2019’da yine SF işçileriyle görüşmeye başlayan sendika, işletmede ihlal edilen hakların üzerine, çalışma yürütmüş fabrikada örgütlenmeye başlamıştı. Çalışmaların öncülüğünü üstlenen Ayşe Erim ve Pınar Toy, hukuksuz şekilde işten çıkarılmıştı. İşçiler, serbest bölge önünde direnişe başladı ve işe iade, sendikal tazminat istemiyle dava açtı. İzmir 7. ve 10. İş Mahkemelerinde görülen dava aşamasında işvereni kendilerine zorla imzalattığı evraklar arasında dava açma haklarını ellerinden almayı amaçlayan belgeler de olduğu ortaya çıktı. Daha sonra Nurcan Köksal ve Sevcan Sarıoğlan da sendikal çalışmalara öncülük ettikleri için işten atıldı.
Sosyal medyada destek
Twitter’da 9 Mayıs’ta “#4kadınişçiyeadalet” hashtagı ile açılan kampanyada ise işçilere destek yağdı. Birçok sanatçı, emek örgütü ve yurttaş yazdıkları ve çektikleri video ile işçilere destek verdi ve yalnız olmadıklarını dile getirdi
Kaynak: Melike Aydın / Jinnews