Barajlar ile birlikte yaşam alanları tehlikeye giren ve nesli tükenme noktasında olan yumuşak kabuklu Fırat kaplumbağası Hasankeyf’te görüntülendi
Nesli koruma altına alınan yumuşak kabuklu Fırat Kaplumbağası, Hasankeyf’te görüntülendi. Hayatlarının büyük bir bölümünü çamura gömülü olarak geçiren yumuşak kabuklu Fırat Kaplumbağaları Türkiye’de sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde bulunuyor. Fırat Kaplumbağası (Rafetus euphraticus), Trionychidae familyasından olan bir canlı türü. Tatlı sularda yaşayabilen Fırat Kaplumbağası kışın vücut ısısını koruyabilmek amacıyla nehir dibinde bulunan çamur içine kendini gömüyor. Bahar ayları ile birlikte su yüzüne çıkan kaplumbağa, kıyılarda saatlerce güneşin altında kalarak enerji depolayıp yaşamını sürdürüyor. Bilim insanları tarafından derin sularda yaşama şansı azaldığı ifade edilen kaplumbağaların, barajlar ile birlikte yaşam alanları tehlikeye girdi.
Yaşam alanları tehlike altında
Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre, Hasankeyf’te yaşam alanları sulara gömülen kaplumbağalar, özellikle güneşlenebileceği kıyılar bulmakta zorlanıyor. Nehirlerin akışı, suyun oksijen tutma miktarını artırırken, barajlarda ise durgun suyun oksijen miktarı ciddi oranda azalıyor. Derin sularda avlanamayan ve yiyecek bulmakta zorlanan kaplumbağaların, baraj ile birlikte akıbetinin nasıl olacağının gözlenmesi gerektiğine işaret eden bilim insanları, koruma altında bulunan canlı türünün yaşam alanlarının tehlike altına girdiğine vurgu yapıyor.
Bilim insanları uyardı
Botan Çayı’nın Dicle Nehri ile birleştiği noktadan yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Billuris Kaplıcaları’nda yakın dönemde en az 28 tane kaplumbağa, bilim insanları tarafından görülmüştü. Botan Çayı’nın akışkan olması ve bu bölgede sıcak su kaynağı olması nedeniyle kaplumbağalar burada yıllarca yaşayabilmişti.
Bilim insanları, baraj ile birlikte Dicle Vadisi’nde bir biri ile olan bağlantıları kopan canlı türlerinin büyük bir tehlikeye girdiğini vurguluyor.