Tanzanya’da demir yolu inşaatında, salgın ve rejim tehdidi altında çalıştırılan 2 bin Türkiyeli işçi sesini duyurmak istiyor. İşçiler yetkililere ‘bizi buradan alın’ çağrısında bulundu.
Tanzanya’ya götürülen 2 bine yakın Türkiyeli işçi, koronavirüs (Kovid-19) salgın riskine rağmen önlem alınmadan çalıştırılıyor. Ülkedeki anti-demokratik uygulamalar nedeniyle sık sık eleştirilen devlet başkanı John Magufuli, bu yıl Ekim’de yapılması planlanan seçimlere yetiştirmeye çalıştığı projeler için Türkiye’den de işçi götürüldü. Doğu Afrika’nın büyük projelerinden biri, yaklaşık maliyeti 1.1 milyar dolar ve bin 224 kilometre uzunluğunda olan Uganda, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Tanzanya’yı birbirine bağlayacak, aynı zamanda Doğu Afrika’yı Hint Okyanusu’na erişimi sağlayacak proje, bu yıl yapılması beklenen seçimlere yetiştirilmesi hedefleniyor.
Zor şartlar
Türkiye’de ve uluslararası faaliyet yürüten Yapı Merkezi’nin yapımını üstlendiği hızlı tren projesinde binlerce işçi çalışırken, bunların en az 2 bini ise Türkiye’den götürüldü. Güvenlik gerekçesiyle kimliğinin açıklanmasını istemeyen işçilerden biri Mezopotamya Ajansı’ndan Naci Kaya’ya ulaşarak, yaşadıkları zorları anlattı. İşçi, zor şartlar altında ve yetersiz tedbirlere rağmen çalıştırılmaya devam ettirildiklerini söyledi.
Önlem alınmadı
Gönderilen görüntülerde, kaldıkları yerlerde ve iş için kullanılan servislerde salgına ilişkin hiçbir önlem yok. Salgından dolayı yaşamlarını risk altında olduğunu, Tanzanya’nın anti-demokratik yönetimi karşısında da yaşamlarının ciddi boyutta risk altında olduğunu söyleyen işçi, 900 kilometrelik sahada 9 ayrı kamp alanında çalıştırıldıklarını söyledi. Türkiyeli işçilerin yoğun olarak çalıştığı Soga ve Kilose kamplarında bazı şirket çalışanlarının Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığı söylentilerini duyduklarını ama tam olarak bu konu hakkında bilgilendirilmediklerini aktaran işçi, yetkililere acilen Türkiye’ye dönmeleri için gerekli adımlarını atılması çağrısında bulundu.
Salgın tehdidi
İşçi, şunları aktardı: “Yetkili firma salgına karşı hiçbir önlem almadan bizleri çalıştırıyor. Servis aracına tıka basa dolduruluyoruz. Yine çalıştığımız yerlerde hiçbir önlem yok. Yaşamımız sadece salgından dolayı değil, buradaki otoriter rejim yüzünden de tehlike altında. Bizi burada öldürürler kimsenin haberi bile olmaz. Size ulaşıldığım bilinse burada öldürülürüm. Burada başımıza bir iş gelmesinden çok korkuyoruz. Burada ölüm var.”
Yetkililere çağrı
Türkiye’ye dönmek istediklerini ifade eden işçi, “Yetkililer durumumuzdan haberdar mı bilmiyoruz. Ama bizim nasıl koşullarda çalıştırıldığımızı bilseler hemen buradan aldırırlar diye düşünüyoruz. Bu nedenle yetkililere sesleniyoruz; acilen bizi buradan tahliye edin. Öleceksek de vatanımızda ölelim” dedi.
Mühendis ve yöneticiler getirlmiş
Daha önce 29 Nisan’da Kenya ve Tanzanya’da bulunan 272 Türkiye vatandaşı, uçakla Samsun’a getirilerek karantinaya alındı. Getirilen 272 kişinin bir kısmının şirket çalışanı mühendis ve yöneticiler olduğu belirtildi.
HABER MERKEZİ