Diyarbakır’da Karaköprü Çayı’nın kıyısına gelen binlerce kırlangıç taşıdıkları çamur ve çalılardan 6 ay boyunca kalacakları yuvalarını kuruyorlar
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde yer alan Karaköprü Çayı’nda debinin düşmesiyle birlikte kırlangıçlar (Hechecok) yuva yapmaya başladı. Çay kenarını mesken edinen binlerce kırlangıç, gagalarıyla taşıdıkları çamur ve çalılardan yuva kuruyorlar. Koronavirüs salgınıyla birlikte bölgeyi ziyaret eden insan sayısında ciddi bir düşüş yaşanırken, kırlangıçlar yumurtalama dönemleri nedeniyle çayda 6 ay konaklayacak.
Geniş-sivri kanatlı, çatalkuyruklu ve ötücü özelikleriyle dikkati çeken kırlangıçların ortalama ömrü 12 yıl. Kesintisiz 8 saat uçabilen kırlangıçların şu ana kadar yaklaşık 100 türü tespit edildi. Kaya kırlangıcı, yar kırlangıcı, ağaç, tencere ve kır kırlangıçları en yoğun bilinen türler.
8 saat uçabiliyorlar
12 yıla kadar yaşayan kırlangıçlar, geniş-sivri kanatlı, çatalkuyruklu ve ötücü özelikleriyle dikkati çekiyor. Tespit edildiği kadarıyla yaklaşık 100 farklı türü bulunan kırlangıçların en yaygın olanları kaya kırlangıcı, yar kırlangıcı, ağaç, tencere ve kır kırlangıcıdır. Kırlangıçlar kesintisiz 8 saat uçabiliyor.
Kırlangıçların, soğuk havalar dışında dünyanın her yerinde yaşamaları mümkün. Sıcaklığın olduğu tüm ülkelerde yaşayan kırlangıçlar, bahar aylarından itibaren göç ettikleri yerlerde kışa kadar yaşamını sürdürüyor. Kışın gelmesiyle birlikte sıcak olan ülkelere göç eden kırlangıçlar, geri geldiklerinde önceki seneden kalma yuvalarında kırık dökük varsa tamir ederler. Yuvaları yok ise yeniden inşa ederler. Kuluçka dönemi sona erdiğinde ise yeni yavrularıyla göçe hazırlığına başlarlar.