Koroavirüs salgını nedeniyle tekstil sektöründe yaşanan ihlallerini Nisan ayı raporu ile açıklayan Dev-Tekstil, gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini belirtti
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev-Tekstil), salgın nedeniyle işçilerin sendikaya ilettiği şikayetler sonucunca yaşanan hak ihlallerini, yayımladıkları Nisan ayı raporu ile açıkladı. Nisan ayında fabrikalarda, “Ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği, esnek ve güvencesiz çalışma” gibi hak ihlallerinin devam ettiği vurgulanan raporda, sermayedarların işçilerin ölümleri uğruna üretimleri devam ettirdiğine dikkat çekti.
‘Testleri pozitif çıkan işçi sayısı artıyor’
Tekstil patronlarının süreci fırsata çevirdiğinin belirtildiği raporun devamında, “Patronlar maske önlük gibi sağlık malzemeleri üretimine yönelerek karlarına kar katmaya devam ettiler. Üretime devam edilmesinin de, durması ya da ara verilmesinin de bedeli işçilere fatura ediliyor. Fabrikalarda koronavirüs testleri pozitif çıkan işçi sayısı artıyor” denildi.
Raporun devamında şunlar kaydedildi:
“Bununla birlikte vardiyalı çalışma sistemi gittikçe yaygınlaştı, çalışma süresi uzatıldı. Önlemler adına, işçilere girişte ateş ölçümü yapılırken, basit eldiven ve cerrahi olmayan maskeler dağıtılıyor. Servislerin arttırılması, yemek ve çay saatlerinin değiştirilmesi gibi göstermelik önlemlerle üretim devam ediyor. Bazı fabrikalarda yemekhaneler kapatıldı, çay molaları da kaldırıldı. İşkolumuzdaki esnek, taşeron, kayıtsız, çalışma biçimlerinin yaygınlığı düşünüldüğünde ilk elden alınacak bu basit önlemlerin bile alınmadığı onlarca işyeri biliyoruz. Bu koşullar, salgının tekstil ve dokuma işçileri arasındaki yaygınlığının belirlenmesi de engel oluyor.”
‘Milyonların ihtiyaçları karşılanmalı’
Salgının önlenmesi için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiği vurgulanan raporda, “Patronların çıkarı için değil, bu ülkede yaşayan işçi ve emekçilerin, her gün işe gitmek zorunda olan milyonların ihtiyaçları karşılanmalı. Ücretli izin, ücretsiz sağlık, yaygın test, her türlü gıda ve temizlik ihtiyacının sağlanması talepleri karşılanmalıdır. Zorunlu olarak çalışması gereken işçi ve emekçiler için de üst düzey gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir” denildi.
HABER MERKEZİ