Koronavirüs gerekçesiyle pêşmerge güçlerinin yerleştirildiği Zînî Wertê’ye giden gazeteci Erdoğan Altan, salgına dair hiçbir önlemin olmadığını ve bölgede sağlık ekibinin de bulunmadığını aktardı
Irak Federe Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Karox ve Kandil ile Süleymaniye-Hewlêr kırsalını birbirine bağlayan Zînî Wertê bölgesine kaydırdığı pêşmerge güçleri, bölgedeki yurttaşlar, Kürt parti ve örgütlerinin tepkilerine rağmen halen çekilmedi. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) pêşmergelerinin yaklaşık 45 gün önce bölgede konuşlandırılarak, 4 üs noktası kurmasına, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını gerekçe gösterildi.
Pêşmerge güçlerinin kaydırılmasının ardından hem bölgenin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından bombalanması hem de Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakanı Mesrur Barzani’nin, “Kürdistan toprakları PKK ve Türkiye’nin savaş alanı değildir, gidip Kuzey’de savaşsınlar” şeklindeki açıklamaları, pêşmergelerin Covid-19 nedeniyle bölgeye kaydırılmadığına dair soru işaretlerini beraberinde getirdi.
Brakûji kaygısı
Bölge sakinleri, pêşmergelerin Türkiye ve ABD’nin ortak istemi doğrultusunda bölgeye konuşlandırıldığını düşünüyor ve gelişmelerin “Brakûjiye (Kardeş katli) davetiye çıkardığı” görüşü ağır basıyor. Kürt siyasi partileri ve örgütleri de bölge halkıyla aynı kaygıyı taşıyor. Bu hamlenin, İran’a karşı ABD’nin ve PKK’ye karşı Türkiye’nin ortak planı olduğu, birçok kesim tarafından dillendiriyor.
Gerekçe salgın ama…
Mezopotamya Ajansı (MA), Covid-19 salgını iddiasıyla pêşmerge güçlerinin konuşlandırıldığı Zînî Wertê’deki o noktaya gitti. MA’dan Erdoğan Altan, bölgedeki gelişmeleri şu şekilde aktardı:
“Zînî Wertê’ye ulaştığımızda ilk olarak 20 metre aralıklarla kurulan 4 pêşmerge noktası dikkati çekiyor. Zînî Wertê, Serkepkan ve çevre köyler ile Ranya’dan çok sayıda kişi bölgede pancar topluyor. 4 yol ayrımının bulunduğu kavşakta kurulan noktalardan onlarca araç geçiyor. Söz konusu noktalarda güç kaydırılmasına gerekçe yapılan Covid-19 salgını kapsamında herhangi bir önlemin alınmaması dikkat çekiyor. Noktalardan geçen ne yayalar ne de araç sürücüleri herhangi bir sağlık kontrolüne tabi tutuluyor.
Pêşmergenin güç kaydırmasına karşı 29 Nisan’da bölgede yürüyüş yapmak isteyenlere Covid-19 salgını gerekçesiyle izin verilmemişti.
Sağlık ekibi de kontrol de yok
Noktada bulunan bir pêşmerge komutanı, ‘Kaç gün önce geldiniz, noktada doktor ya da bir sağlık ekibi var mı’ sorumuzu, ’40-45 gündür buradayız. Doktorun burada ne işi var? Sağlık ekibi de hiç gelmedi’ şeklinde yanıtladı. Aynı pêşmerge, ‘Peki, koronavirüs tedbiri konusunda ne yapıyorsunuz, siz kendiniz mi tedbir alıyorsunuz’ sorumuzu ise, hoşnutsuz bir tavırla ‘O kadarını bilmiyorum, git sorumlu yerlere sor’ diye cevapladı.
Salgına ilişkin herhangi bir önlem alınıp alınmadığını çevre yerlerden gelen pancar toplayıcılarına da yönelttik. Pancar toplayıcıları, söz konusu duruma ilişkin, ‘Biz her gün araçlarımızla noktalardan geçiyor ve gelip pancar topluyoruz. Daha koronavirüs tedbiri görmedik, noktada ‘ Selâmün aleyküm’ diyoruz, onlar da ‘Aleyküm selam’ diyor. Başkada bir şey yok’ dedi. Ayrıca güç kaydırılmasının nedeninin salgın olmadığının da altını çizdiler.”
SÜLEYMANİYE