DBB kayyumu Hasan Basri Güzeloğlu, salgını gerekçe göstererek 21/B usulü ile sadece 2 firmanın teklif verdiği 6 milyon liralık ihale yaptığı haberini yalanladı. Ancak ortaya çıkan belge kayyumun açıklamasını boşa çıkardı
Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce (DBB) salgın gerekçe gösterilerek 21/B usulü ile 6 milyon 625.800 TL’lik ihale adrese teslim ihale yaptığı haberine açıklama geldi. DBB kayyumu Vali Hasan Basri Güzeloğlu imzası ile yapılan açıklamada Mezopotamya Ajansı’nın (MA) ortaya çıkardığı haberin yalan olduğu iddia edildi.
Açıklamasında, ihaleye katılım için 13 farklı firmaya davet yazısı gönderildiğini iddia eden Güzeloğlu, “5 firma ihale dokümanını satın almış ve 3 firma da ihaleye teklif vermiştir. Yapılan uygunluk kontrollerinde yaklaşık maliyeti 8.171.058 TL olan söz konusu ihalemiz % 18,91’lik kırımla 6.625.800 TL ile en uygun teklifi veren firmaya verilmiştir” diyerek ihalenin şeffaf yapıldığını ileri sürdü.
Haberin, belediyeyi karalamak için yapıldığını savunan Güzeloğlu, haberle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağını kaydetti.
Belgesi ortaya çıktı
Fakat “2020/180649” kayıt numaralı ihaleye dair MA’nın ulaştığı “Sonuç ilanı”, kayyum Güzeloğlu’nu yalanlar nitelikte.
DBB Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından “Vektör kontrolü için cihaz ve araç kiralama hizmet alımı işi” için 2 Nisan 2020 tarihinde açılan ihalede 12 ay süreli kiralamanın yaklaşık maliyeti kayyum Güzeloğlu’nun iddia ettiği gibi 8.171.058 TL değil, 5.962.462,50 TL olarak belirlenmiş. Belgede yer alan bilgilere göre, yine ihale dokümanını satın alıp, EKAP üzerinden e-imza kullanarak indiren firmaların sayısı 5.
3 değil 2 firma teklif vermiş
Ancak Güzeloğlu’nun iddia ettiği gibi ihaleye 3 değil, sadece 2 firma teklif verdi. İhaleyi kazanan Öner Nakliye Turizm İnşaat Otomotiv Temizlik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ile Arslancan Kurumsal Hizmetler İnşaat Otomotiv Yemekçilik Turizm İlaçlama Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ortaklığı ile 15 Nisan 2020’da imzalanan sözleşmenin bedeli 6.625.800,00 TL oldu.
Yöntem hep aynı
Önceki dönem DBB kayyumı Cumali Atilla da benzer ihalelere imza atmıştı ve bu müfettiş raporlarına da yansımıştı. 31 Mart yerel seçimleri ardından DBB’nin HDP’nin yönetimine geçmesi ardından belediyeye gelen müfettişler, kayyum Atilla’nın gerçekleştirdiği 21/B usulü ihalelerle ilgili “Her ihalede 21/B kullanılmış, bu yanlıştır. 21/B acil ve beklenmeyen olaylar içindir, burada beklenmeyen bir durum yok ve aynı zamanda üçten az şirketten teklif alındığı için belediyenin zararına yol açabilecek yöntem izlenmiştir ve rekabet ilkesine uyulmamıştır” şerhi düşülmüştü.
AKP kurallarına da aykırı
Kayyum Atilla’nın döneminde, örnekleme yöntemiyle incelemesi yapılan dönemlerde gerçekleştirilen bazı pazarlık usulü 21/F ve 21/B bendi ihalelerinde, geçerli teklif sayısı 3’ten az olduğu halde ihaleler onaylandığı öğrenildi. Bu durum, AKP hükümeti tarafından 186 defa değişiklik yapılan Kamu İhale Kanunu’na da aykırı bir uygulama.
Kaynak: MA