Hasankeyf’te baraj sularının yükselmesi onlarca canlı türünü tehlikeye atarken, bölgede bulunan yurttaşlar kendi çabalarıyla 150 kaplumbağayı boğulmaktan kurtardı
Geçen yıl Ilısu Barajı’nda su tutulmaya başlanmasıyla bir çok köy sular altında kaldı. 12 bin yıllık tarihi sular altında bırakan Ilısu Barajı aynı zamanda bir çok canlı türünü de olumsuz etkiliyor.
Hasankeyf’in su altında kalan kanyonlarında bir grup gönüllü yurttaş, özellikle iç vadilerde bulunan canlıları kurtarmaya çalışıyor. Küçük botlar aracılığıyla iç vadilere ve bahçelere sıkışan canlıları kurtaran Hasankeyfliler, bugüne kadar en az 150 kaplumbağanın boğulmasını önledi. Suda yüzemeyen ve yaklaşık bir aydır su içinde oldukları tahmin edilen yaklaşık 20 kaplumbağanın görüntüleri, yaşanan doğa katliamını gözler önüne seriyor.
150 kaplumbağa kurtarıldı
Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’ya konuşan canlıları kurtaranlar arasında bulunan yurttaşlardan İrfan Marangoz, “Bu kaplumbağalar su üzerinde belki bir süre kalabilir ama suda yaşayamazlar. Bu kaplumbağalar, kara kaplumbağalarıdır. Su hızlı yükseldiği için kaplumbağalar karada yüksek bir yere çıkıyor. Ama iç vadilerde, kanyonlarda sıkışıp kalıyorlar. Biz de bu durumu bildiğimiz için bot ile onları kurtarmak istedik. Hasankeyf’in şelale tarafında bugüne kadar en az 150 kaplumbağa çıkarıp onları daha yüksek noktalarda özgür bıraktık. Son olarak en az 20 kaplumbağayı gördük. Bunların uzun süredir suda çırpındıklarını düşünüyoruz, çünkü kabukları yumuşamış gibiydi. Biz de insanlık adına onlara kurtardık” diye konuştu.
Canlıların kurtarılması için destek beklediklerini söyleyen Marangoz, ‘Belki bize ceza dahi kesilebilirler ama yetkililerden bu işe bir çare bulmalarını istiyoruz. Burada su içinde kalan yavru karga bile gördük. Ağaçlar her gün su altında kalıyor. Su da kimi zaman ölmüş hayvan dahi gördük. Uzun zamandır görülmeyen su samuru dahi gördük burada. Belki su samuru suda yaşar ama yaşayamayan onlarca tür var’ dedi.