Koronavirüs salgını ile dünyanın heryerinde ev içi şiddet artış gösterdi. Federe Kürdistan Bölgesi’nde de eve çekilme süreci ile kadınların daha çok psikolojik şiddetle karşı karşıya kaldığı belirtildi
Dünyada yayılan koronavirüs salgınıyla birlikte yaşanan eve çekilme süreci kadına yönelik şiddetin artmasını bereberinde getirdi. Federe Kürdistan Bölgesi’nde de son zamanlarda kadına yönelik şiddet olayları arttı.
Rojnews’in Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Örgütü’ndan aldığı verilere göre karantina ve sokağa çıkma yasaklarında Federe Kürdistan Bölgesi’nde bin 435 kadın 119 acil hattına başvuru yaptı. Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Örgütü Yönetimi’nden Kurde Omer, kadına yönelik yaşanan şiddete ilişkin öldürme, intihar, kendini yakma olaylarında azalma olduğunu ancak buna karşı psikolojik şiddetin artış gösterdiği bilgisini verdi.
Kurde Omer, başvuru yapanlara psikolojik, hukuki ve sosyal destek verildiğini söyledi. Kurde Omer, bu süreçte yaşanan diğer bir sorunun da sosyal medya üzerinden yaşanan sorunlar olduğu bilgisini paylaştı. Kurde Omer, 119 acil hattını arayanların birçoğunun da sosyal medyada yaşadıkları sorunlardan kaynaklı aradıklarını söyledi.
119 acil hatının Süleymaniye Sorumlusu, Neqib Cotyar Nasir, sosyal medyaki sorunlar üzerine şu bilgiyi paylaştı: “Karantina sürecinde birçok kişi işsiz kaldığı için evde sosyal medyaya yöneldi. Bu da sorunların yaşanmasına neden oldu. Sosyal medya üzerinden kadınlar tehdit ediliyor ve fotoğrafları paylaşılıyor.”
Karantina sürecinde Kürdistan Kadınlar Birliği, bir birim kurarak sosyal medyada 4 telefon hattı paylaştı. Bu hatlarda saat 10.00 ile 16.00 arasında kadınların talepleri alınarak yardım ediliyor. Oluşturulan birimi arayan kadınların büyük çoğunluğu psikolojik şiddete maruz kalan kadınlar. Kürdistan Kadınlar Birliği Yönetimi’nde yer alan ve aynı zamanda birimin üyesi olan Leyla Ebdullah, kadınların durumuna ilişkin şunları söyledi: “Eşleri ile sorunlar yaşayan kadınların karantina sürecinde sürekli evde kalmaktan dolayı sorunları daha da derinleşti.” Leyla Ebdullah karantina sürecinde yaşanan bir diğer sorunun da ekonomik sorun olduğunu belirterek, “Çünkü birçok aile günlük olarak elde ettikleri kazançla geçimlerini sağlıyordu ancak bu süreçte çalışamadılar. Birçok aile ekonomik krizle karşı karşıya. Bu da aile içinde sorunlara neden oluyor.”
HEWLÊR