Mart ayında 48,1 seviyesine gerileyen İmalat sanayi performansı, Nisan ayında sert bir düşüş göstererek yüzde 33,4’e geriledi. Sektör, istihdamda son 11 yılın en yüksek düşüşünü yaşadı
İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Nisan ayı verilerini açıklandı. Mart ayında 48,1 olarak ölçülen PMI, Nisan’da 33,4’e geriledi. Eşik değeri 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye, 50’nin altındaki rakamlar ise kötüleşmeye işaret ediyor.
İmalat sanayi performansı, ekonomik büyümenin öncü göstergesi olarak kabul ediliyor.
2005’ten beri en belirgin ivme kaybı
Nisan ayında imalatçıların yaygın bir şekilde üretime ara verdikleri ve bu durumunda hem üretim hem de yeni siparişlerde ciddi yavaşlamalara yol açtığı belirtilen İstanbul Sanayi Odası’nın açıklamasında, “Her iki göstergede de anketin başladığı Haziran 2005’ten beri en belirgin ivme kaybı gözlendi. Toplam yeni siparişlerdeki azalmanın yanı sıra, salgının küresel ölçekte tüm pazarları etkilemesi sonucu, firmaların yeni ihracat siparişlerinde de sert yavaşlama kaydedildi. Yeni siparişlerdeki yetersizlik, firmaların son dört ayda ilk kez istihdam düzeyini azaltmalarına yol açtı. Söz konusu düşüş, son 11 yılın en yüksek oranında gerçekleşti. Nisan’da satın alma faaliyetleri azalırken, bu durum girdi stoklarındaki düşüşün hızlanmasına katkıda bulundu” denildi.
Açıklamada, koronavirüsün tedarik zincirlerini önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekilerek, “Anket katılımcıları, bazı tedarikçilerin üretime ara verdiğini, ayrıca girdi temini ve lojistikte sorunlar yaşandığını belirtti. Bunlara bağlı olarak, girdilerin teslimat sürelerinde anket tarihinin en yüksek artışı görüldü. Girdi maliyetleri belirgin bir şekilde yükselmeyi sürdürdü, ancak artış Nisan ayında son üç ayın en düşük oranında gerçekleşti. Firmalar genel olarak, girdi fiyatlarında artışa yol açan temel faktörün Türk Lirasındaki zayıflık olduğunu belirtti. İmalatçılar, girdi maliyetlerindeki yükselişe nihai ürün fiyatlarını artırarak karşılık verdi. Bununla birlikte, bazı firmaların siparişleri güvence altına almak için fiyatlarda indirimlere gitmesi, enflasyon oranının Ocak ayından beri en düşük seviyeye gerilemesini sağladı” diye belirtildi.
EKONOMİ SERVİSİ