Qamışlo’da, ulusal birlik için bir araya gelen çok sayıda aydın, sanatçı, din alimi, ve kanaat önderlerinin katılımı ile ‘Kürtlerin birliği için ulusal inisiyatif’ sloganıyla 11 kişilik inisiyatif ilan edildi
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde Kürt ulusal birliği için bir araya gelen çok sayıda aydın, sanatçı, din alimi, kanaat önderlerinin katılımı ile Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’nde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada Kürt ulusal birliğine destek vermek amacıyla “Kürtlerin birliği için ulusal inisiyatif” sloganıyla 11 kişilik bir inisiyatif ilan edildi.
İnisiyatifin kuruluşuna ilişkin düzenlenen basın açıklamasının Kürtçe metni yazar ve gazeteci Melevan Resul, Arapça metni ise inisiyatifin hazırlık komitesinde yer alan Abdulvahap Xelil tarafından okundu.
‘Rojava Kürtlerinin birliği için’
“Rojava Kürtlerinin birliği için” başlıklı açıklama metninde, Ortadoğu’nun içinden geçtiği hassas sürecin ve yaşanan kriz nedeninin bölgesel ve küresel güçlerin çıkarları olduğu kaydedildi. Bölgenin krizler, hak ihlalleri ve savaşa maruz kaldığını, tedbir alınmaz ise ahlaki değerlerin ve uluslararası hukukun daha fazla aşındırılacağının belirtildiği açıklamada, tedbirlerin alınmadığı takdirde tehlikeli planların devreye konulacağı ve tüm bölge halklarının kirli planlara kurban edileceği uyarısı yapıldı.
‘Ortak bir yol haritasına ihtiyaç vardır’
Kürt halkının ödediği bedeller ile çıkarcı siyasete kurban edildiğinin belirtildiği açıklama metninin devamında şu ifadelere yer verildi:
“Bize göre, eğer Kürt mücadelesi sivil toplum, aydınlar, siyasi partiler, halkın kanaat önderlerinin ortaklaşması ile çözülemez ise, bu bölge sürekli olarak bir savaş olarak kalacak ve Ortadoğu’da huzur hakim olamayacaktır. Buna karşılık vermenin sorumluluğu her bir Kürt yurtseverinin omuzlarındadır ve herkes bu konuda rol ve misyon üslenmelidir.
Biz de siyasi taraflar ve toplumsal aktivistler olarak Kürtler arası diyaloğun geliştirilmesine katılımı kendi sorumluluğumuz olarak gördük. Bu şekilde Rojava’da uygun bir zemin yaratarak, Kürt halkının mücadelesinin gelişmesi gerekir. Ortak bir yol haritasının gelişmesine ihtiyaç vardır. Bu halkımıza ve devrim şehitlerimize karşı sorumluluğumuz gereğidir. Sonuç olarak toplumsal bir uzlaşma, Kürt ulusal kongresi için komisyonun oluşturulması ve ortak bir metnin imzalanması zaruridir.
Omuzlarımıza aldığımız yükün ağırlığının farkındayız. Hiçbir zaman bu sorumluluktan kaçınmayacağımız gibi, daha önce yapılan çalışmalar ve verilen emeğe de saygı duyuyoruz.
Biz bu çalışmayı toplumsal bir inisiyatif olarak tanımlıyoruz. Yine QSD’nin daha önce geliştirdiği çalışmalardan dolayı kendilerini tebrik ediyoruz. Siyasal ve toplumsal tüm kesimler onların toplumun ve toplumsal değerlerin savunulmasındaki emeklerine karşı saygısı sonsuzdur. Bilinmesini isteriz ki, bu inisiyatifte partisel ya da şahsi hiçbir amaç ve çıkar gütmüyoruz. Bundaki tek amaç Kürtler arası birliği sağlamaktır. Bu açıklamanın tüm maddeleri Rojava halkının görüşlerini ve tutumlarını yansıtmaktadır. Dileğimiz kısa zamanda geniş katılımlı bir toplantı ya da konferansın gerçekleştirilmesidir:
*Suriye’deki Kürt milleti, eski bir millettir ve Rojava Kürdistanı topraklarında diğer bileşenlerle birlikte barış ve kardeşlik içinde yaşamakta; toplumsal ve kültürel değerlerin korunması çağrısı yapmaktadır.
* Suriye Demokratik Güçleri yönetiminin çağrısı başta olmak üzere Kürtlerin birliği için yapılan bütün açıklamaları desteklemek.
* Suriye’deki Kürtlerin ulusal sembolü olmuş silahlı savunma güçleri sayesinde kazanılanlar başta olmak üzere askeri ve yönetimsel bütün kazanımlarımızı korumanın önemini vurgulamak.
* Rojava Kürdistanı’nda bütün siyasi, aktivist, parti ve yöneticilerin katılımıyla, Kürtler arasında siyasi bir ortak payda oluşturma amaçlı Kürt Ulusal Konferansı ya da geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirilmesini destekleme.
* Suriye topraklarındaki her türden zulme ve işgalciliğe karşı direnen, Kürtlerin ve tüm bileşenlerin hakkı için bütün yurtsever adına mücadele ve çalışma yürütme.
* Yukarıda bahsi geçen maddelere bağlı olarak en kısa zamanda bir komisyon (İyi Niyet Komitesi) kurulacak, belirli bir mekanizme içinde çalışma yürütecek ve faaliyete geçecektir.
Uluslararası, bölgesel ve iç faktörler göz önünde bulundurulduğunda acil bir çalışma gerektiği açıktır. Bu nedenle bütün yurtseverlerden, partilerden, kurumlardan, sivil toplum örgütlerinden, aktivistlerden ve kanaat önderlerinden beklentimiz, taleplerimiz karşısında olumlu ve aktif rol oynamalarıdır. Bütün zorlukları ve engelleri beraber aşabilir, Kürt milletinin geleceğinde demokrasi ve barış değerlerini yeniden inşa edebiliriz.”
QAMIŞLO