AYÇEM, Aydın Efeler’deki JES kuyu patlaması sonrası havaya zehirli gazların yayıldığını ve bu gazların 42 gün havada askıda kalacağını belirtti. Bu durumun kapatılma gerekçesi olduğu hatırlatıldı
Aydin Çevre Mücadelesi platformu (AYÇEM) 1 Mayıs günü, Aydın Efeler merkeze 2 km uzaklıkta bulunan Yılmazköy’de jeotermal kuyu patlamasını hatırlayarak, “Kuyudan saatlerce tonlarca akışkan ve yoğuşmayan gaz doğaya salınmış oldu. Bu akışkanlar içinde başta bor, arsenik, hidrojen sülfür, radon olmak üzere pek çok ağır metal ve radyonükleit madde var. Bunların hepsi ise kanserojen. Bu maddeler içinde bulunan hidrojen sülfür belli sınırın üstüne çıkarsa ve uzun süre havada kalırsa ani öldürücü etki bile göstermektedir. Hidrojen sülfür havadan ağır olduğu için gök kubbeye uçup gitmemekte, havada 42 gün kadar asılı kalabilmekte, salındığı noktadan 26 km kadar uzaktaki alanları etkileyebilmekte. Hidrojen sülfür mutlaka belli süre sonra yeryüzüne ya doğal şekilde ya da yağmurlarla asit yağmuru şeklinde düşmekte, tüm canlıları ve tarımsal ürünleri zehirlemektedir. Bu zehirlerin etkisi ise uzun süre devam etmektedir” diye belirtildi.
Aydın zehirlendi
Açıklamanın devamında, JES’lerin patlamayla ya da atık olarak ortaya çıkan zararlarına yönelik şu bilgiler paylaşıldı: “Aydın’da 2018 yılında Adnan Menderes Üniversitesi tarafından JES’lere yakın noktalardan yapılan ölçümlerde hidrojen sülfür (H2S) miktarı DSÖ’nün temiz hava için belirlediği normal sınır değerlerinden 1500-3000 kat fazla, yıllık ortalama H2S değerinden 6 kat fazla saptandı. Ölçümlerde JES’lerden uzaklaştıkça H2S seviyeleri düştü. 2017 yılı İstanbul Teknik Üniversitesi çalışmasına göre; H2S miktarı 100 kat artarsa 3 km etki alanı çok yüksek risk taşıyor. H2S miktarı 1000 kat artarsa 10 km etki alanı çok yüksek risk alanı taşımaktadır. Aydın Efeler merkeze 2 km uzaklıkta bulunan jeotermal kuyu patlaması sonucu havaya DSÖ değerlerine göre normalden 3 bin kat fazla hidrojen sülfür salınımı olmuştur. Patlama ancak 6 saat sonra kontrol altına alınabilmiştir.
JES’ler kapatılsın
“Havada 42 gün kadar asılı kalan,kanserojen ve öldürücü etkisi olan hidrojen sülfürün bu yoğunlukta salınımı, yerleşim yerleri içinde jeotermal santral kurulumu, jeotermal kuyu patlamaları JEOTERMAL SANTRALLERİN KAPATILMA GEREKÇESİDİR. Biz Aydın halkı olarak TBMM’nin, Aydın Valiliğini, Aydın Büyükşehir Belediyesini, Aydın Efeler Belediyesini, Aydın İlçe Belediyelerini, Aydın Cumhuriyet Savcılığını acilen göreve davet ediyor, Aydın’da jeotermal santrallerin kapatılmasını talep ediyoruz.”
EKOLOJİ SERVİSİ