İzmir’de mülteci dernekleri bu zor ortamda sorunları katlanarak derinleşen 4 milyon mültecinin sesine kulak verilmesi çağrısı yaptı.
İzmir’de mülteci derneklerinden acil salgın çağrısı geldi. Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, Afgan Mültecileriyle Dayanışma Derneği, Ravdanur Derneği ve İltica ve Göç Araştırmaları Derneği, koronavirüs salgınının sebep olduğu bu zor ortamda sorunları katlanarak derinleşen 4 milyon mültecinin sesine kulak verilmesi çağrısı yaptı. “Mülteciler evsiz kalma riski ile karşı karşıya” diyen dernekler, “Çoğu güvencesiz ve düşük ücretlere çalıştırılan mülteciler, kriz koşullarında işten atılan ilk kişiler oluyor. Salgın nedeniyle çok sayıda işyerinin kapanması ile birlikte gelirlerini kaybeden mülteciler, şimdi de evsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya” diye kaydetti
AB fonu onlara da yansımalı
Açıklamada, hükümetten ve yerel yönetimlerden, salgın sürecince işsizlik fonu ile sosyal ve finansal fonlardan yapılacak desteklerin, kayıt dışı mültecileri de kapsayacak şekilde genişletilmesini ve bu süreçte tüm hijyen malzemelerine ücretsiz erişimin sağlanması talep edildi. Avrupa Birliği’nin finansmanı ile yürütülen “Sosyal uyum yardımının” tüm uluslararası koruma veya geçici koruma kapsamlındaki mültecileri de kapsaması gerektiğine vurgusu yapılan açıklamada, “Bu süreçte işsiz kalan mültecilerin 3 aylık kira ve fatura giderleri karşılanmalı, bunun için fonlardan destek sağlanması gerekiyor” diye ifade edildi.
Açlıkla karşı karşıyayız
Mülteci derneklerinden yapılan açıklamada, “Hükümet, ücretsiz izne çıkarılan işçilere ödenek desteği vereceğini açıkladı ancak biz mültecilerin tamamına yakını, kayıt dışı çalıştırıldığımız için bu destekten yararlanma imkanımız maalesef bulunmuyor. Mülteciler olarak bir taraftan kendimizi ve çevremizi koronavirüsten korumaya çalışırken, diğer yandan açlıkla ve evsiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldık. Eğer bu konuda önlem alınmaz ise yakında kalacak bir evimiz bile olmayacak” denildi. Dernekler, “Bu süreçte tüm hijyen malzemelerine ücretsiz erişimimiz sağlanmalıdır” çağrısı da yaptı.
Risk altındalar
Türkiye’de geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı 19 Mart 2020 tarihi itibarıyla 3 milyon 587 bin 779 kişi. Bu kişilerin 1 milyon 657 bin 936’sını (%46,61) 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor. 0-18 yaş arası çocukların ve kadınların toplam sayısı ise 2 milyon 530 bin 547 kişi. (%70,53) İçişleri Bakanlığı tarafından 30 Aralık 2019 tarihinde yapılan açıklamada Türk vatandaşlığı verilen Suriyeli sayısı 110 bin olarak açıklandı. Bu kişilerin 53 bini yetişkin, 57 bini ise çocuklardan oluşuyor. İltica ve Göç Araştırmalar Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır’a göre, Suriyelilerin 1.7 milyonu Avrupa Birliği (AB) fonlarından gelen Kızılay Kart’lardan yararlanıyor. Bu karttan yararlanamayan ya da ek gelir gereksinimi olanlar ise kayıt dışı çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Çorabatır, koronavirüs krizi nedeniyle pek çok Suriyelinin işini kaybettiğini belirtiyor. Bazı işyerlerinin kapandığını, kimilerinin küçülmeye gittiğini, bazılarının da Suriyelilere “Siz hastalık bulaştırırsınız, gelmeyin” dediğini aktarıyor.
HABER MERKEZİ