Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne ilişkin açıklama yapan DFG ve MKGP, onlarca gazetecinin tutuklu olduğuna dikkat çekerek, ‘İktidarlar değişse de gazeteciler her zaman hedef alındı. AKP iktidarında sansür tavan yaptı’ dedi
Bügün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü. Güne ilişkin Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından kutlama mesajı yayınlandı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü günü olarak ilan ettiğini hatırlatan DFG, açıklamasında, “BM’nin amacı etik gazeteciliği ön plana çıkarmak ve basına yönelik baskıların önüne geçmek olsa da bu durum ne yazık ki gerçekleşmedi. Basın emekçileri binbir zorlukla mesleklerini icra etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.
İktidarlar değişse de baskı aynı kaldı
Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından her dönem kötü bir karneye sahip olduğu belirten DFG, “İktidarlar değişse de gazeteciler her zaman ya hedef alındı ya da hedef gösterildi. Ancak, AKP’nin 18 yıllık iktidarı döneminde baskılar, engellemeler ve sansür uygulamaları tavan yaptı” sözlerini kullandı.
Yüzün üzerinde gazetecinin cezaevlerinde bulunduğu, cezaevlerine sıçrayan koronavirüsün bu gazetecilerin can güvenliğini tehdit ettiğinin altı çizilen açıklamada, “Bir kez daha yineliyoruz; Tutuklu gazeteciler biran önce serbest bırakılmalıdır” çağrısı yapıldı.
Nisan raporu paylaşıldı
Açıklamayla birlikte, DGF’nin her ay düzenlediği “Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu” da paylaşıldı. Nisan ayı verileri ve 2020 yılı ilk 4 ayında yaşanan hak ihlalleri istatistiklerinin paylaşıldığı rapora göre, 2020’nin Nisan ayında 2 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 1 gazeteci saldırıya uğradı, 12 gazeteciye soruşturma açıldı, 10 gazeteciye dava açıldı, 1 gazetecinin yargılanmasına devam edildi, 275 internet içeriği ve sitesine erişim engeli getirildi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 11 televizyon ve radyoya yayın cezası verdi, 3 gazetecinin ise işine son verildi.
Bu yılın Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayı verilerinin de paylaşıldığı rapora göre, bu 4 ay içinde gazetecilerden 29’u gözaltına alındı, 10’unu tutuklandı, 4’ü saldırıya uğradı, 26’sı hakkında soruşturma, 14’ü hakkında dava açıldı, 15 gazeteciye yargılandıkları davadan ceza verildi, 277 site ve içeriğe erişim engeli getirildi, yayın kuruluşlarının 13 içeriği ya sansürlendi ya da RTÜK tarafından yayın kuruluşu cezalandırıldı, 11 gazetecinin ise işine son verildi.
Raporda, Mayıs ayı itibariyle Türkiye cezaevlerinde 104 gazetecinin bulunduğu kaydedildi.
MKGP’den kutlama mesajı
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu da (MKGP) birçok gazetecinin 3 Mayıs’ı tutuklu karşıladığına vurgu yaptı. Jinnews’te yer alan habere göre platform, açıklamasında gazetecilerin hakikat sorumluluğuna işaret etti:
“Kimi kalemini iktidar hizmetine sunup her gün toplumun ölmesine hizmet ediyor, kimi bir kişi dahi ölmesin diye kendi özgürlüğünden vazgeçiyor. Bu koşullar altında bugün bu ülkede 100’ü aşkın gazeteci tutsak, bir o kadarı hakkında dava açılmış ve birçoğu da işsiz bırakılmış durumda.”
Kadınların bu süreçten de en çok kesimlerden olduğu ifade edilerek, şöyle devam edildi: “İşsiz kalıyor, şiddet görüyor, iş yükleri artıyor ve bu da elbette platform olarak sorumluluğumuzu daha da arttırıyor. Farkındayız. Ve hem tüm alanlardaki kadınlar hem de meslektaşımız olan kadınlar için bir gün bile dayanışma ve birlikte güçlü olacağımız inancından şaşmadığımızın bilinmesini isteriz.”
İHD: Gazetecileri serbest bırakın
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de “Basın özgürlüğü üzerindeki baskılar kaldırılsın” başlığıyla yaptığı açıklamada, sansür ve yayın yasağı nedeniyle halkın haber alma hakkının ortadan kaldırıldığı belirtildi. Basın özgürlüğünün Türkiye’de en çok ihlal edilen özgürlük alanlarının başında yer aldığının ifade edildiği açıklamanın devamında tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılması ve baskınların son bulması çağrısı yapıldı.
HABER MERKEZİ