İnfaz yasasıyla tahliye yolu açılan suçluların, daha cezaevindeyken kadınları telefonla arayarak tehdit ettiğini belirten HDP Van İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, ‘Bu, kadın katliamının önünü açmaktır’ dedi
AKP ve MHP ortaklığıyla Meclis’ten geçerek yürürlüğe giren infaz yasası sonucu tahliye olan kadın ve çocuklara karşı suç işleyen failler, suçlarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, siyasi tutukluların kapsam dışı bırakılması ve kadın ile çocuklara yönelik tehdit oluşturan faillere tahliye yolu açması nedeniyle her kesimden tepkiler almaya devam eden infaz yasasının kadını hedef aldığını söyledi.
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Özlem Yayan’a konuşan Bartın, suçluların almış oldukları güvenceyle daha cezaevindeyken kadınları telefonla arayarak tehdit etmeye başladıklarını belirtti.
‘Karşı olduğumuz şey buydu’
İktidarın algın sürecini fırsata çevirmeye çalıştığını ifade eden Bartın, şu sözleri kullandı: “İnfaz düzenlemesinde yine kadınları ve çocukları hedef alan bir sistem ortaya koydular. Bunun için onların vekilleri el kaldırdı. Bu şiddeti tırmandıracak bir durumdur. Tam da bizim karşı olduğumuz şey buydu. Yani eşitlikçi bir infaz yasasının uygulanması gerekiyordu. Hasta kadın tutsaklar, kadın tutsaklar, kadın aktivistler, siyasetçiler cezaevinde tutuluyor; ama kadın katilleri, tecavüzcüler, çeteler bu örtülü af ile dışarı bırakılıyorlar. İnfaz yasasının tekrar ele alınması gerektiğini düşünüyorum.”
‘Devlet güvencesiyle şiddet’
Sadece Mart ayında 29 kadının katledildiğini hatırlatan Bartın, bu süreçte evdeki şiddet oranının daha öncesine göre yükseldiğine dikkati çekerek, “Evde kal diyoruz, hayat eve sığar diyoruz; ama aslında eve sığan şiddet oldu. Erkeğin şiddeti oldu. Bunu da devlet güvencesiyle yapabiliyor. Cezaevinden çıkan faillere yönelik, evde bunun için bir ortam bir çalışması yapılmadı. Tam tersine kadın tekrardan şiddet uygulayan erkekle yüz yüze bırakıldı. Orda kadın nasıl bir mücadele içerisine girebilir ki? Zaten kaçtığı ve sığındığı bir durumdaydı. Buna rağmen yasadan faydalanan suçlu erkek, tekrardan şiddet uygulayacağı yere gönderiliyor” diye konuştu.
Dayanışma sözü
Koronavirüs salgını sürecinde de kadın çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Bartın, bu süreçte sesi olamadıkları birçok kadının olduğunu da belirterek, şöyle devam etti: “Her kadınla birlikte dayanışma içerisinde olacağımızın sözünü verdik. Ve bunun mücadelesini sürdüreceğiz. Nerde bir kadın varsa güvencesi olduğumuzu, sesi olduğumuzu söylemek istiyoruz. Bu günleri de atlatacağız. Ve yine türkülerimizle, halaylarımızla, o onurlu mücadelemizle alanlarda olacağız” dedi.
Kadınların tepkisi büyük
İnfaz yasasına tepki gösteren kadınlardan biri de, yine şiddet mağduru Mutlu Kaya. Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde yaşayan ve 2015’in Mayıs ayında, 19 yaşında iken Veysi Ercan adlı erkeğin silahlı saldırısına uğrayan Mutlu Kaya (24), erkeklerin infaz düzenlemesi ile kadına yönelik şiddet ve cinayet suçu işlemelerine rağmen serbest bırakılmalarına tepkili.
Kaya’ya saldıran Ercan, 2016 yılında “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 14 yıl, ruhsatsız silah bulundurmakta da 1 yıl, toplamda 15 yıl ceza aldı. Ancak yürürlüğe giren infaz yasasıyla birlikte, aldığı cezanın 3 yılını açık cezaevinde, son 2 yılını da denetimle dışarıda geçirecek. Böylelikle cezası 1 yıl kısalmış olacak.
Kaya’nın uğradığı saldırıdan 4 yıl sonra, yine Mayıs ayında önce avukatı Müzeyyen Boylu (43), boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından uğradığı silahlı saldırıda, 2020’nın Mart ayında ise ablası Dilek Kaya, astsubay Y.Ç. tarafından uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.
Ceza kanununda boşluk var
MA’ya konuşan Kaya’nın avukatı Hatice Demir, olayın faili Ercan’ın infaz yasasıyla birlikte erken tahliye olacağını kaydetti. Failin aldığı cezada “nitelikli hal”in uygulanmadığını ifade eden Demir, cezada boşluğun olduğunu belirterek “Türkiye’de eski eş veya partnerlere karşı işlenen suçların da nitelikli hal kapsamına alınması gerekiyor. Ancak mahkeme, failin Mutlu üzerinde yarattığı hasarı dikkate almadı. Çünkü bu konuda hala yasal boşluk var” dedi.
HABER MERKEZİ