Engelli ve kronik rahatsızlığı olan sağlık çalışanlarının Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ‘idari izinli’ sayılmalarına rağmen çalıştırıldıkları ölümlerle ortaya çıktı
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nın 13 Mart’ta yayımladığı genelgeyle hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelli çalışanlar, yöneticiler hariç 60 yaş ve üzerinde olanlar ve kronik hastalığı olanların 16 Mart’tan itibaren 12 gün idari izinli sayılması kararlaştırıldı. Kronik hastalıkları bulunmasına rağmen idari izne çıkarılmayıp, İstanbul’daki iki farklı hastanede çalıştırılmaya devam edilen iki çalışan yakalandıkları koronavirüsü salgını sonucu Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre iki gün arayla hayatlarını kaybetti.
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan engelli İbrahim Arslan (55) 23 Mart günü, İstinye Devlet Hastanesi’nde teknik işler personeli olarak çalışan kronik KOAH hastası Seyfettin Karakaya (56) ise 25 Mart günü yaşamlarını yitirdi.
Hayatını kaybeden isimlerden İbrahim Arslan’la aynı hastanede birlikte çalışan bazı sağlık çalışanlarına ulaşıp, Arslan’ın ölümünü ve hastanedeki durumu sorduk.
Çalışanların hayatları değersiz
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bu çalışanlar, 3 bine yakın kişinin çalıştığı hastanenin birçok bölümünde engelli ve kronik hastalıkları olan kişilerin Cumhurbaşkanlığı genelgesine rağmen çalıştırılmaya devam edildiğini aktardı. Korvid-19 vakalarının bulunduğu alanlarda kronik hastalıkları olan kişilerin çalıştırılmaması gerektiğini vurgulayan çalışanlar, ancak hastane yönetiminin bunu hiçe sayarak, çalışanların hayatlarını tehlikeye attığını ifade etti.
İzin talepleri kabul edilmedi
KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi de yaşanan bu iki ölüm olayı üzerinden riskli gruptaki sağlık personelinin çalıştırılmaya devam edilmesine dün yaptıkları açıklama ile tepki gösterdi. Yapılan açıklamada engelli ve risk grubundaki sağlık emekçilerinin çalıştırılmasının “ölümlere açık davetiye” olduğu, bu emekçilerin izinli sayılması talebiyle yaptıkları başvuruların ise hem Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi hem de diğer birçok hastane idaresince reddedildiği ifade edildi.
Eşi tedavi altında
Hayatını kaybeden İbrahim Arslan’ın hastane yönetimi tarafından zorla çalıştırılmaya zorlandığı süreçte salgına yakalandığını belirten SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan, yie onun gibi salgına yakalanan eşinin de şu anda Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakımında tedavi gördüğü aktardı. Aynı hastanede çok sayıda engelli çalışan olduğunu beliren Aslan, bu durumun hem çalışanlar hem de hastalar için ciddi risk barındırdığını ifade etti.
Virüs çalışanlara bulaştı
Seyfettin Karakaya adlı sağlık çalışanın da yine kronik hastalıkları olduğu bilinmesine rağmen çalıştırılması sonucunda yaşamını yitirdiğini dile getiren Aslan, Karakaya’nın çalıştığı İstinye Devlet Hastanesi’nde salgına yakalanan başka sağlık çalışanlarının da olduğunu ve hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi altında bulundukları bilgisini paylaştı. Aslan, yine Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi’ndeki bir çalışanın salgına yakalanması üzerine yoğum bakım servisinde tedavi altına alındığını kaydetti.
Suç duyurusunda bulunulacak
Yaşanan ölümlerin ve vakaların sorumlusunun hastane yönetimleri olduğunu vurgulayan Aslan, hastane yönetiminin ‘Ben istersem çalıştırırım istemezsem izin veririm’ gibi bir tavır takındığını iade etti. Aslan, gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra sendika olarak hastane yönetimleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
Kaynak: MA