Çanakkale’nin Yenice ilçesi Kazdağları ekosistemi içinde yer alan Çırpılar’a yapılmak istenen termik santrale yoğun tepki vardı. Mahkeme, Valilik tarafından verilen ÇED olumlu kararını iptal etti
Kazdağları’nı yok edecek projelerden vazgeçilmiyor. Altın ve diğer madenler, enerji santralleri gbi adımlar sürekli olarak atılıyor. 350 bini aşkın ağacın katledildiği Alamos Gold şirketi halen maden tehdidini sürdürürken hemen yanı başındaki Çırpılar’da ise termik santralden vazgeçilmiyor. Taşzemin İnşaat tarafından yapılması hedeflenen 200 MW’lık Çanakkale Çırpılar Termik Santrali ve kömür sahası için hazırlanan ÇED Raporu’na Haziran 2018 yılında verilen olumlu kararın iptal edilmesi bölge halkınca sevinçle karşılandı. 2018 yılında Çırpılar Termik Santrali ve kömür sahası için hazırlanan ÇED Raporu olumlu kararına yapılan itirazda, Çırpılar Termik Santrali, kül depolama sahası, kömür işletme ile kırma eleme tesisi projesinin Kazdağları’nın havasını, suyunu, toprağını tehdit edeceği belirtilmişti.
Kazdağları tehdit altında
Türkiye’nin oksijen deposu Kazdağları’nın yanı başındaki Yenice’de halkın mücadelesiyle daha önceden üç kez durdurulan Yenice Çırpılar Termik Santral projesine karşı bölge sakinlerinin mücadelesi aralıksız sürüyor. 140 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı işgal edecek olan Çırpılar Kömürlü Termik Santrali’nin yılda 3.52 milyon ton kömür tüketeceği ve yılda 1.5 milyon ton kül yağmasına neden olarak Çırpılar ve Kovancı köylerinin yerleşim alanları kadar bir alanda iki katlı apartman yüksekliğinde (4.7 metre) kül birikeceği hesaplanmış ÇED raporuna göre santral, soğutma için yılda 3.5 milyon metreküp suyu tarımsal sulama amaçlı kullanılan Çırpılar Göleti’nden çekecek. Buradaki su yetmezse yer altı suları ve yöredeki diğer akarsuların suyunun kullanılacağı ÇED raporunda yer almıştı.
Bandırma’nın içme suyu
Termik santral ve kömür maden projesi, Balıkesir’in Bandırma ilçesine içme suyu temin eden Gönen Barajı’nın uzun mesafe koruma alanı içinde kalıyor. Termik santral ve madencilik faaliyetinden çıkan her türlü atık kolaylıkla içme suyu havzasına ulaşabilecek ve içme suyunun kirlenmesine neden olacak. Projenin, içme ve sulama suyunun tükenmesine, bölgede yetiştirilen kapya biberi, kalkım çileği gibi ürünlerin de yok olmasına yol açacağı belirtiliyor. Dava açan kuruluşlardan TEMA Vakfı, “Bölge tarımsal potansiyeli yüksek, verimli tarım arazilerine sahip bir bölge. Devlet, bu köylerde tarım alanlarının sulanması için gölet inşa ediyor. Dava konusu termik santral bu göletin suyuna ortak oluyor. Bu gölet köyler için inşa edildi, termik santral için değil. Proje sahasındaki muhtarlar ve yöre insanları da bu termik santralin yörelerine zarar vereceğinin farkında, bu nedenle bu santrali istemiyorlar” diye açıklama yapmıştı.
Gündeme oturmuştu
Projenin Çanakkale Toprak Koruma Kurulu’na birkaç kez geldiğini ve ilk kez görüşüldüğü toplantıda reddedilmesine rağmen kurul gündemine tekrar tekrar alındığını, kuruldaki TEMA temsilcisi ile Ziraat Mühendisleri Odası temsilcisinin itirazlarına karşın kuruldan geçmişti. Projenin ekonomik ömrü 25 yıl olarak öngörülmüş. Santral 25 yılda havayı, suyu ve toprağı kirletirken, bölgede tarım yapma olanağını ortadan kaldıracak. Proje ilk ortaya konduğu 2017 yılında Yenice’nin 75 muhtarından 71’i bu termik santrali istemediklerini belirten dilekçelerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunmuştu. Destek çağrısının ardından Türkiye çapında 10 farklı ilden birçok mücadele örgütlenmesi ve yurttaşlar bir araya gelerek bilgi edinme hakkı çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yüzlerce itiraz dilekçesi gönderdi. 575 bin kişinin ‘#KazdağıHepimizin’ etiketi ile paylaşımlar yaparak katıldığı sosyal medya kampanyasında konu Türkiye gündeminin 3. sırasına yükselmişti.
EKOLOJİ SERVİSİ