Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Arif Müezzinoğlu ‘Salgınla mücadele kapsamında kapatılan hastanelerin açılması ve ihraç edilen sağlık emekçilerinin görev alması gerekiyor’ dedi
Koronavirüs (Kovid-19) salgınının hızla yayılması, sağlık hakkına erişimin önemini açığa çıkardı. Kent merkezleri dışında açılan şehir hastaneleri, sağlık hakkına erişimin zorlaşmasına neden oldu. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla, kentte toplam 2 bin 950 yatak kapasiteli 6 hastane de kapatıldı. Şehir hastanesinin açılmasıyla kapatılan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, salgın sonrası karantina hastanesi olarak kullanılmaya başlandı.
Şehir hastanesinin açılmasıyla hizmeti durdurulan Ankara Numune Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Dışkapı Çocuk Hastanesi, Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve Ulus Devlet Hastanesi’ni kapalı tutulurken, yurtdışından gelen ve evinde izole olması uygun olmayan yurttaşlar, Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı öğrenci yurtlarında karantina altına alınıyor.
Yurtların izolasyon için uygun olmadığını belirten Hastanemi Açın Platformu (HAP) ve Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Arif Müezzinoğlu, Mezopotamya Ajansı’ndan Emrullah Acar’a koronavirüs gündemini değerlendirdi.
Sağlığa erişim yok
Kapatılan 6 hastaneye ulaşımın kolay olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Ankara’nın her yerinden neredeyse bir araçla ulaşılabilecek mesafelerdeydiler. Yeni açılan şehir hastanesi ulaşım anlamında çok sıkıntılı, özel araçla ancak gidilebilen bir yerde, yurttaşlar sağlığa erişemiyor. Salgınla birlikte hızlı, kolay ve erişebilir olmanın önemini bir kez daha kavradık. Kapatılan 6 hastanenin yatak sayısına baktığımız zaman, açılan şehir hastanesindeki ile aşağı yukarı aynı sayıda. Dedikleri gibi ‘büyük bir yatak artışı’ yaşanmadı” dedi.
Kapalı hastaneler değerlendirilmeli
Salgınla mücadele için kapatılan hastanelerin açılması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, “KYK yurtları yerine kapatılan hastaneleri değerlendirin. Bu hastaneler en köklü, oturmuş üst düzey sağlık hizmeti veren hastaneler. Kapatılan hastaneler kolayca açılabilir, yeni hastane yerine hazır hastaneler değerlendirilmeli. Tanı almış ya da pozitif kişileri hazır olan bu hastanelerde izole edin. Daha salgının başındayız, tepe noktasını görmedik, kritik günler yaşayabiliriz” uyarısında bulundu.
KHK’liler alınmalı
Güvenlik soruşturmaları gerekçesiyle genç hekimlerin atamasının yapılmamasına da tepki gösteren Müezzinoğlu, “Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen, genç hekimlerin ataması yapılmıyor. Kapatılan hastanelerde güvenlik soruşturması nedeniyle ataması yapılmayan ve KHK’lerle ihraç edilen sağlık emekçileri görevlendirilebilir. İhraç edilen sağlık emekçileri tecrübeli arkadaşlarımız, okulu bitirmeyen hekimler yerine bu arkadaşlarımızın görev alması daha yerinde olur. Hem tıbben hem hukuken hem de insani olarak bunun bir an önce yapılması gerekir” çağrısı yaptı.
HABER MERKEZİ