Türkiye’nin Alman gazeteci Deniz Yücel olayında olduğu gibi Rahip Brunson olayında da rehine hukuku uygulaması ve sonrasında gelişen yaptırım krizi, zaten sallantıda giden dolar/TL dengesini daha da bozdu. Yurttaşın dövize hücumu ise sürüyor
Rahip Andrew Brunson’ın cezasının ev hapsine dönmesinin ardından gerileyen dolar/TL, ABD’den gelen yaptırım açıklamaları ve Türkiye’nin yanıtları ile yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 4.85 seviyesinde dengelendi. Dün sabah 4.77’ye kadar geri çekilen, sonrasında 4.80 üzerinde dengelenen dolar/TL, ABD Başkan Yardımcısı’nın Mike Pence’ın Türkiye’ye yaptırım uygulanabileceğini açıklaması ile bir anda 4.88 seviyesine kadar yükseldi. Daha sonra 4.83 seviyelerine gerileyen dolar/TL, ABD Başkanı Donald Trump’ın da Pence’in açıklamalarına paralel konuşması ile tekrar 4.86 seviyesine yükseldi.
Faiz artırmadan olmaz
Öte yandan, Medley Global Advisers Gelişen Ülkeler Kıdemli Analisti Nigel Rendell, Bloomberg HT’de yaptığı yorumda, ABD’nin Türkiye’ye yaptırım tehdidinde bulunmasının finans piyasalarını da etkilediğini belirten Rendell, “ABD Başkan Yardımcısı Pence’in yaptırım sözü iki ülke ilişkileri açısından çok iyi değil. Bu yaptırımların neler olduğunu bilmiyoruz, sadece bir tehdit olarak da kalabilir, bu gelişme zaten iyi olmayan ilişkileri daha kötüleştirdi” yorumunu yaptı. Nigell, Türkiye’ye ilişkin bu olumsuz algıyı değiştirmek için neler yapılması gerektiği sorusuna ise, “Piyasalar enflasyon, para politikası ve kur anlamında hayal kırıklığına uğradı. Enflasyonda yüzde 5 olan hedef neredeyse 3 katına çıktı, belki yüzde 18’e çıkacak, bu noktada MB’nin faizleri artırması gerekir” yanıtını verdi.
FT: Tehlike çanları çalıyor
Türkiye’deki son ekonomik gelişmeleri değerlendiren İngiliz Financial Times gazetesi, dövizin gidişatı yüzünden Türkiye’de işletmeler için tehlike çanlarının çaldığını yazdı. Financial Times’taki haberde, Türk Lirası’ndaki düşüş sonrası tehlikeli çanlarının çaldığı; zayıflayan liranın enflasyonu tetikleme, borcu yüksek özel sektör üzerindeki baskıyı artırma ve hayati önemdeki yabancı sermayeyi caydırma riski olduğu belirtiliyor.
‘Milli’ yurttaş dolar düşkünü
Döviz krizi sürerken, yurttaşın dolara yatırımı da giderek artıyor. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 20 Temmuz ile biten işlem haftasında 1.1 milyar dolar artarak 160 milyar dolar seviyesine yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 20 Temmuz ile biten haftada bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları yaklaşık 500 milyon dolar artışla 92.2 milyar dolar olurken; kurumların ise yaklaşık 600 milyon dolar artışla 67.8 milyar dolara yükseldi.
EKONOMİ SERVİSİ