Van Gölü’nde yaşayan endemik bir tür olan İnci Kefali, Deliçay Deresi üzerinde kurulan kaz çiftliği nedeniyle büyük bir tehditle karşı karşıya
Van Gölü’nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen, endemik bir balık türüdür İnci Kefali, Erciş ilçesindeki Deliçay Deresi üzerinde kurulan kaz çiftliği nedeniyle büyük bir tehditle karşı karşıya. Konuya dair açıklama yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, üremek için her yıl Nisan ayında gölden çıkarak, sürüler halinde göle dökülen derelere göç eden balıkların oluşturduğu görüntüleri hatırlatarak, söz konusu göçün en güzel izlendiği yerlerin başında da Deliçay üzerindeki balık bendinin geldiğini belirtti.
Alanda kurulan kaz çiftliğinin, İnci Kefali göçünü tehdit eder bir duruma olduğunu dile getiren Akkuş, kazların akarsuya girerek ekolojik yapıyı bozduğunu ve üreme döneminde yumurtadan çıkan İnci Kefali yavrularını tükettiğini söyledi.
Akarsu ekosistemlerinin kırılgan bir yapıya sahip olduğunu ve içerisindeki canlıları ile bir bütünlük teşkil ettiğinin altını çizen Akkuş, tehdit oluşturan kaz üretim çiftliğinin bir an önce söz konusu alandan çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.