Salgında fiyatları yükselen temel ihtiyaç malzemeleri, Ramazan’ında gelmesiyle bir kat daha fazla cep yakar hale geldi. Yurttaşlar, fiyat artışlarına, ‘Korona fırsatçılığına Ramazan fırsatçılığı da eklendi’ sözleriyle tepkili
Koronavirüs (Covid-19) salgınla birlikte temel ihtiyaç malzemelerinde yaşanan fiyat artışları, Ramazan ayı öncesi el yakmaya başladı. İstanbul’daki yurttaşlar, oruç ayı öncesi artan fiyatlara tepki gösterdi. Ramazan ayı ve 4 günlük sokağa çıkma yasağı öncesi temel ihtiyaç malzemelerini uygun fiyatlarda bulmak için alışverişe çıkan yurttaşlar, umduğunu marketlerde bulamayınca semt pazarına gitti. Semt pazarında da marketlerin biraz altında fiyatla karşılaşan yurttaşlar, bütçelerine uygun fiyatlar olmadığı için evine eli boş döndü. Mezopotamya Ajansı’ndan Naci Kaya ve Erdoğan Alayumat İstanbul’da yurttaşlara fiyat artışı ile ilgili sorular sordu.
Yurttaşlar tepkili
Ramazan ayı ihtiyaçları için evden çıkan Murat Aslan, elinde bir poşetle kaldırımda bekliyor. Evden ihtiyaçlarını temin etmek umuduyla çıktığını ifade eden Aslan, elindeki poşeti göstererek, “Aha görüyorsunuz aldıklarımı” diyerek, artan fiyatlara tepki gösterdi. Salgınla birlikte temel ihtiyaç olan ürün fiyatlarına ciddi şekilde zam yapıldığını ve fiyatların Ramazan ayıyla birlikte daha da yükseldiğini dile getiren Aslan, yurttaşların bu kadar mağdur edilmesinin “suç” olduğunu vurguladı. Aslan, “Hiçbir şey alamıyoruz. ‘Yardım kolileri’ dediler, nerede kaldı bu yardım kolileri? Başvurduğum halde halen bana gelen bir yardım kolisi yok. Vallahi bu söylediklerinin hepsi yalan” dedi.
İşsizlik ve hayat pahalılığı
Muhammet Oki adındaki yurttaş, önce markete gidiyor, fakat fiyatlar bütçesine uygun olmadığı için Feriköy Semt Pazarı’nın yolunu tutuyor. Semt pazarında market fiyatlarına nazaran daha ucuz ürünler bulduğunu belirten Oki, “Evden nakliyat ürünlerinden meyve ve sebze gibi birçok temel ihtiyacı alma niyetiyle çıktım. Ama birkaç kilo sebze alabildim. Yardım yollayacaklardı; 1 aydır bekliyorum, gelen bir şey yok” diye konuştu. İki aya yakındır işsiz olduğunu dile getiren Oki, “Kira mı, faturaları mı nasıl ödeyeceğim? 5 çocukla ne yapacağım?” diye sordu.
Yardım kolisinde umut yok
Bir aydır beklediği yardım kolisinden umudunu kesen Mehmet Selim Acar da semt pazarının yolunu tutanlardan. Acar, fiyatların çok yüksek olduğunu ve bu nedenle bir şey alamadan eve geri döndüğünü söyledi.
Semt pazarında dolaştıktan sonra birkaç kilo sebze alarak eve döndüğünü dile getiren Mustafa Halil adlı yurttaş ise, “Fiyatlar çok yüksek. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye belirtti.
Bu fırsatçılık
Abdulrahim Demir adlı yurttaş, dünyanın her yerinden salgından dolayı temel ihtiyaç ürünlerinde fiyatların arttığını aktardı. Bu durumu fırsatçılık olarak değerlendiren Demir, “Marketler, gıda ürünlerini bu süreçte daha çok satmasına rağmen bir indirime gitmiyor, aksine fiyatları artırmış durumda” diyerek, bu sürecin böyle devam etmesi halinde tüm kısıtlamalara rağmen ancak bir ay idare edebileceğini kaydetti.
Esnaf tepkilere hak veriyor
Semt pazarı esnafı Serkan Kaya, bu süreçte fiyatların çok değişkenlik gösterdiğini aktardı. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sebze ve meyve fiyatlarında artış olduğunu ve yurttaşların artan fiyatlara tepkisinin yerinde olduğunu söyleyen Kaya, “Aksine yurttaşlara daha uygun fiyatlarda ürünler getirmek adına salgın sürecinde yaşamımızı riske atıyoruz” diye konuştu.
İsmini vermek istemeyen bir manav ensafı ise, artan fiyatların küçük esnaftan kaynaklanmadığını belirterek, yaşanan durumu “Bu daha iyi günlerimiz” diyerek açıkladı.
HABER MERKZİ