Van’da ara sokaklar koronavirüsten korunmak amacıyla kullanılmış eldiven ve maskelerden geçilmiyor. Uzmanlar atıkların ciddi bir virüs taşıyıcısı olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor
Van’da koronavirüsüten (Covid-19) korunmak amacıyla kullanılan eldiven ve maskelerin gelişigüzel cadde ve sokaklara atılması salgın hastalığa davetiye çıkarıyor. En işlek caddeler olan Maraş ve Cumhuriyet’in kapatıldığı kentte, ara sokaklar kullanılmış eldiven ve maskeden geçilmiyor. Büyük bir tehlike arz eden sokaklardaki maske ve eldivenlerin insan sağlığı üzerindeki etkisini Mezopotamya Ajansı’ndan Barış Dönmez’e değerlendiren Doktor Hüseyin Yaviç ve Ekolojist Ali Kalçık, söz konusu atıkların ciddi bir virüs taşıyıcılığı yaptığına dikkati çekti.
Tıbbi atıklar
Koronavirüs sürecinde steril eldiven ve maske kullanımının artığını belirten Doktor Hüseyin Yaviç, kullanılan maske ve eldivenlerin tıbbi atık çöplerine atılması gerektiğini söyledi. Virüsün atıklar üzerinde 3 ila 4 saat kaldığını belirten Yaviç, “Özelikle eldiven yoğun bir şekilde el temasını gerektiriyor. Bu eldivenler ile insanlar birçok yere temas ediyor. Daha sonra bu eldivenler yere atılıyor. Yere atılan eldivenler ciddi bir virüs taşıma kaynağı haline geliyor. Maskelerde de aynı şekilde yüze takıldığı için ağız ve burun boşluğunda özelikle nefes alıp verirken damlacıklar yoluyla kişide virüs varsa bu maskelere bulaşır. Bu maskelerle herhangi bir temas sonucunda ki bu teması en çok temizlik görevlileri ve çocuklar yapıyor. Bu maske ve eldivenler ciddi bir virüs taşıyıcılığı özeliği ortaya koyar. Bu açıdan çok riskli bir durum. İnsanlar maske ve eldiven kullanmalıdır; ama bunların kullanımı bitikten sonra da ciddi bir bertaraf gerektiriyor” dedi.
Bu atıkların ayrılması lazım
Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, tıbbi atıkların ciddi bir bertaraf gerektirdiğini belirterek, resmi kurum ve yerel yönetimlere düşen sorumluluğa işaret etti. Cadde ve sokaklara dökülen dezenfektanlara da değinen Kalçık, “Atıklar ikiye ayrılır. Evsel ve tıbbi atıklar diye. Bu atıklar normalde ayrıştırma depolarına götürülür ve ayrıştırılır. Tıbbi atıklar ise ayrıştırma depolarında yüzde yüz imha edilmesi gerekiyor. Bütün dünyayı etkisi altına almış bir virüsten bahsediyoruz. Bu kullanılan bütün plastik tıbbi atıkların, ona uygun bir şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor. Tıbbi atık yönetmenliğinde bu yönetmenlik var. Bugün resmi kurumlar ve yerel yönetimler bunu bildiği halde, nasıl kullanılacağına dair bilgi vermiyor. Bu ciddi bir sorun. Kanserojen olan ve virüs taşıyan tıbbi atıkların evsel atıklardan ayrıştırılması lazım. Bu ciddi bir sorumluluktur. Aynı zamanda caddelerin dezenfekte edilmesi börtü böceğin yok olmasına neden oluyor. Buda ciddi bir tahribattır. Dezenfektan ilaçlarının bilinçli bir şekilde kullanılması lazım. Yaşanan salgınların temel nedeni insanların doğaya yaptıkları tahribatın sonucudur. İnsanlar tedbir alayım derken doğadaki canlılara zarar vermeyecek şekilde hareket etmesi lazım. Bu hassasiyet gerektiren bir durumdur” diye konuştu.
Sokaklarda çöp kutuları eksik
Her noktada karşılaşılan eldiven ve maskelerin sadece insanlara değil doğanın tamamına zarar verdiğini dile getiren yurttaşlardan Muhammet Saltık da farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarıyla bu tahribatın önüne geçilebileceğine vurgu yaptı. İnsanların koronavirüse karşı duydukları korku nedeniyle elinde olan eldiven ve taktığı maskeyi sokağa atıp ondan kaçmaya çalıştığını söyleyen Saltık, “Kullanılan eldiven ve maskeyi yere değil de oluşturulan plastik atık çöplerine atılması lazım. En azında birinde hastalık varsa bunun yayılmasını engellenebilir. Sokakta doğru düzgün çöp kutusu yok. Bu belediyenin bir eksikliği. İnsanlar ciddi boyutta sıkıntı yaşıyor bu konuda. Yerlere atılan maskeler de bundan kaynaklıdır. Cumhuriyet Caddesi kapalı olduğu için yurttaşlar ara sokakları daha çok kullanıyor. Yurttaşlar kullandığı maske ve eldivenleri rahatlıkla yere atıyor. Bunun nelere mal olacağını bilmiyorlar. Bu sorunları hep beraber aşabiliriz” diye belirtti.
Kullandığı her maske ve eldiveni çöpe attığını belirten yurttaşlardan Fatih Dural ise yere atanı gördüğünde uyardığını paylaştı. Dural, “Market ve çarşıya çıktığım zamanlarda sık aralıklarla maske takıyorum. Kullandığım maskeyi daha sonra bir poşete atarak çöpe atıyorum. Bırakın maskeyi insanların yere hiç bir çöp atmaması lazım. Özelikle salgın hastalığın olduğu bu dönemde yurttaşların duyarlı olması gerekiyor. Yere atanları gördüğüm zaman her defasında uyarıyorum” diyerek, herkesin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğine vurgu yaptı.
HABER MERKEZİ