AİHM’in Türkiye’yi defalarca mahkum ettiği 1990’ların uygulaması yeniden başlıyor. FİDH Başkan Yardımcısı Av. Reyhan Yalçındağ, cezaevinden alıp MİT sorgularına izin vermenin işkenceyi beraberinde getireceğini söyledi
AKP ve MHP’nin Meclis’ten geçirdiği, mafyaları, dolandırıcıları, hırsızları tahliye eden infaz paketiyle, istihbaratçılara insanları cezaevlerinden alarak 15 gün sorgulama yetkisi de tanınması, 1990’larda uygulanan işkence ve kötü muamele kaygısını beraberinde getirdi. Geçmişte bu tür sorgulamalar sırasında işkence yapılması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) “işkence ve kötü muamele yasağını ihlal” maddesinden Türkiye’yi defalarca mahkum etmişti.
1922’de 1. Dünya Savaşı’nın yıkıntılarıyla mücadele için kurulan, merkezi Paris’te bulunan 112 ülkeden 184 insan hakları örgütünün üye olduğu Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FİDH) Genel Başkan Yardımcısı Av. Reyhan Yalçındağ, çıkarılan infaz yasasının içeriği itibariyle bir af niteliğinde olduğunu, siyasi saiklerle tutuklananların kapsam dışında bırakılmasının “Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiğini” vurguladı.
MİT gibi birimlerin cezaevinden alıp 15 gün tutma maddesine işaret eden Yalçındağ, “Bir de infaz yasasının tutuklu ve hükümlülerin sadece kolluk personeli tarafından değil ama aynı zamanda istihbarat servisleri tarafından 15 güne kadarki sürelerle alınıp sorguya götürmesi meselesi son derece vahim. Bu düzenleme özellikle örgüt yöneticiliği gibi suçlamalarla cezaevinde bulunan kişilerin bundan sonra kötü muameleye ve işkence yasağının ihlal edilerek sorguya götürülmesine dair çok ciddi endişeleri beraberinde getiren bir yasal düzenlemedir. Umuyor ve diyorum ki; Anayasa Mahkemesi, Anayasa’ya uyarak, Anayasa Mahkemesi’nin içtihatlarını es geçmeyerek, Anayasa’daki eşitlik ilkesini askıya almayarak sağlıklı bir karar verir” ifadelerini kullandı.
DİYARBAKIR