Berfin Kadın Danışma Merkezi salgın günlerinde de kadınlara ulaşıyor
Salgın nedeniyle eve çekilmelerin yaşandığı bu süreçte, kadına yönelik şiddet arttı. Kadın örgütleri, yetkililere kadınların korunması için tedbirler alınması amacıyla çağrıda bulunuyor. Siirt Belediyesi Berfin Kadın Danışma Merkezi, bu süreçte kadınlara destek olmaya çalışıyor. Berfin Kadın Danışma Merkezi Sorumlusu Sohbet Altan Çetin, kadınları bu süreçte yalnız bırakmayacaklarını söyledi.
Jinnews’ten Zeynep Durgut ve Şehriban Aslan’a konuşan Çetin, bu süre zarfında kamuoyuna yansıyan verilerin kadına yönelik şiddetin ne kadar arttığını ve bunun toplumsal bir soruna dönüştüğünün resmi olduğunu ifade etti. Çetin, “Bu şiddeti önlemenin tek yolu kadınlar olarak sesimizi daha fazla yükseltmektir. Daha fazla kadın dayanışması ve kadının örgütlenmesi ile bu süreci de atlatacağımıza inanıyorum. Demokratik ve cinsiyet özgürlükçü bir toplum anlayışıyla ve demokratik kurumların inşasıyla bu sorunun çözülebileceğine inanıyoruz” diye belirtti.
Şiddet olgusunun, çok katmanlı bir niteliğe sahip olan “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” sorunu içinde ağırlığını hep koruduğuna dikkat çeken Çetin, günümüzde kadına yönelik şiddetin çok farklı biçimlerde sınıflandırılıp tanımlandığını söyledi. Çetin, “En yaygın şekilde işlenen ve ayrımsız her kesimden kadınların temel sorunu ise, ev içi şiddettir. Ev içi şiddet, bugün sosyal statüsü, sınıfsal konumu ve yaşadığı çevreden bağımsız olarak her kadının yaşamsal sorunudur. Bu her yerde olduğu gibi Siirt’te de yaşanıyor. Kadının erkeğin mülkü ve namusu olduğu algısı varlığını sürdürmektedir. Dolayısıyla toplumsal ahlak kuralları, kadının namusunu korumaya endekslenerek kadını denetime almaktadır. Bu geleneksel yapı içerisindeki kadın, erkeğin baskısı altında adeta kimliksizleştirilmektedir” diyerek, yaşananlara dikkat çekti.
Katliam zemini oluşturuluyor Siirt’te yaşananlara değinen Çetin, şunları dile getirdi: “Kadınların başlık parası, kan bedeli, akraba evliliği, görücü usulü, berdel usulü, aile baskısıyla, kaçırılarak, çocuk yaşta zorla evlendirilerek, beşik kertmesi veya kuma giderek iradesi dışında gelenek ve ailenin ön kabulü altında olağan karşılanan evlenme yöntemleri hala yaygınlığını koruyor. Sorgulamayan, sessiz ve boyun eğen kadın, ideal kadın tipi olarak görülmektedir. Kadın bedeni ve cinselliğinin kontrol edilmesini içeren namus olgusu, kültürel olarak onay görmeye devam ediyor. Kadın ve çocukları, ailenin reisi olan erkeğin mülkü ve namusu olarak algılayan bu zihniyettir. Kadına yönelik şiddette bakış açısı; şiddetin yaşandığı toplumun kültürüne, yasal düzenlemelere, kadının eğitim ve sosyo-ekonomik düzeyine göre değişmektedir. Cinsiyetçi zihniyetin kadın üzerinde yarattığı baskı, şiddet, dışlama, ezme politikaları dünyanın her yerinde farklı boyutlarda yaşansa da özelde aynıdır. Ancak yerel kültürün özgün yansımaları, bu şiddeti daha da derinleştirebilmektedir.”
Nasıl aşılır?
Sohbet Altan Çetin, bu süreçte Kadın Danışma Merkezi’nde psikolog, sosyolog ve okul öncesi eğitmenlerle evdeki kadınlara ve çocuklara ulaşarak destek olduklarını ve dayanışmayı sağladıklarını ifade etti. Çetin, “Fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik olarak her türlü şiddete uğrayan kadınlara hukuksal, sosyal, psikolojik danışmanlık hizmeti vermek; dayanışmak ve farkındalık çalışmaları yapmaktır. Öncelikle yaşanan zorlu süreci ve bu sürecin getirdiği ve getirebileceği sorunları, nasıl atlatılacağı konusunda yazılı ve sesli olarak anlatacağımız video çalışmaları, ev içerisinde etkin, etkili iletişim kurma ve evde yapılabilecek etkinlik çalışmaları yapıyoruz” diye kaydetti.
Neler yapılıyor?
Sohbet Altan Çetin, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: Berfin Kadın Danışma Merkezi’nde bulunan el sanatları atölyemizde, kadınların evde kolaylıkla yapabilecekleri, el becerilerini geliştirebilecekleri videolar hazırladık. Spor eğitmenlerimizle kadınların evde kolaylıkla yapabilecekleri spor ve egzersiz çalışmaları yaptık. Bunlarla birlikte, bir de ebeveyn-çocuk ilişkisini, ebeveyn ve çocukların yaşayacağı psikolojik sorunlara çözüm noktasında ele alacağımız video çalışmalarımız olacak. Çocukların bu süreci psikolojik olarak en az hasarla atlatmaları ve yaşanan sürecin farkında olmaları için, evde hem eğlenip hem öğrenerek vakit geçirmeleri için yazılı ve sesli olarak üç dilli animasyon hikayeler ve oyunların da bulunduğu video çalışmalarını hazırlayıp paylaşacağız. Hazırlayacağımız bu çalışmalara, Siirt Belediyesi’nin resmi sayfası ve hesaplarından da ulaşabilecekler. Haftalık periyotlarla gerçekleştireceğimiz etkinliklerimizle bu süreçte kadınlarla birlikte olacağız. Yüz yüze olmasak da bu zorlu süreci en iyi ve en sağlıklı şekilde birlikte geçirmeyi ve atlatmayı umuyoruz. Koşullar ne olursa olsun kadınların yanında olmaya devam edeceğiz. Ayrıca kadınlar 0484 223 23 52 hattını arayarak destek alabilirler.”
SİİRT