Kürt basınının 122’nci yıl dönümüne ilişkin HDP, DTK, DFG ve MKGP’den yayınlanan mesajda bu süre zarfında Kürt gazeteciliğinin dalga dalga büyüdüğüne dikkat çekildi
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Kürt basının 122’nci yıldönümüne dair açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Açıklamada Kürt gazeteciliğinin hakikatte ısrar olduğu belirtildi.
HDP
HDP yaptığı yazılı açıklamada Kürt basın tarihine değindi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “15 günlük periyotlarla 31 sayı basılan gazete, 10 Nisan 1902’de yayın hayatına son vererek, Kürt basın ve kültür tarihinin mihenk taşlarından biri oldu. Osmanlı yönetiminin baskıcı uygulamalarından dolayı ülkesinden uzakta doğan ve hayat bulan Kürtçe basın çalışmaları, aradan geçen 122 yıllık süre zarfında, bugün de basın ve kültür tarihi çalışmalarına ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Kürt basın ve kültür tarihi yazımında bir milat olan Kürdistan Gazetesi, bu vesileyle 1973 yılından beri Kürt Gazetecilik Günü olarak kutlanılmaktadır.”
Kürt gazetecilere yönelik baskılar
Kürt basın çalışmalarının 1990’lı yıllarda, baskı ve şiddet ikliminde zor şartlar altında sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, “Özellikle 90’lı yılların karanlığında Kürt toplumunun ve hakikatin sesi olan birçok basın emekçisi sokak ortasında katledilerek; gazete binaları bombalanarak ve şiddet iklimi hâkim kılınarak, basın çalışmaları engellenmeye çalışıldı. Birçok basın emekçisi gözaltında kaybedildi, birçoğu cezaevlerine konuldu” diye belirtildi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında AKP-MHP iktidarının birçok basın yayın kuruluşunu hedef aldığı ve kapattıldığı belirtilidi.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) de, Kürt basınının 122’nci yılını kutlayan bir açıklama yayınladı. Açıklamada Kürt gazeteciliğinin hakikatte ısrar olduğu belirtildi. Gazeteciliğin her coğrafyada en zorlu meslek olduğunun belirtildiği açıklamada, “Dünyanın her yerinde baskı ve engellemelere maruz kalanlar, gazeteciler oluyor. Kürt gazeteciler ise baskı ve saldırılara en ağır şekilde maruz kalmakta. Kürt basın tarihi bunu en iyi şekilde anlatıyor. 122 yıllık bir süreçte, Kürt gazeteciliği her dönem baskı ve engellemelere uğradı” ifadesi kullanıldı.
Kürt Gazeteciliği dalga dalga büyüdü
1990 yılların Kürt gazeteciliği açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğunun kaydedildiği açıklama, şu ifadeler yer aldı: “Musa Anter ve Gurbetelli Ersöz öncülüğünde çıkarılan Kürtçe ve Türkçe gazete ve dergiler, Kürt gazeteciliğini dalga dalga büyüttü. Bu aynı zamanda Kürt basın geleneği devamı oldu. Özgür Gündem ve Azadiya Welat, Kürt basın geleneğinin birer sürdürücüsü oldu. Kürt gazeteciliğinin başarılarını sağlayan basın şehitlerini anıyoruz. Bir kez daha 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü’nü kutluyor, tüm hakikat gönüllülerine bu yolculukta başarılar diliyoruz.”
DTK
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Kürt basınının 122’nci yılına dair “Kürt gazeteciliği Kürdistan’ın soluğudur” başlıklı bir mesaj yayınladı. Mikdat ile Abdurrahman Bedirxan ve Apé Musa şahsında bu mücadelede emeği olan ve faşist rejimlerce katledilen tüm Kürt gazetecilerin anıldığı mesajda, “Özellikle kadın gazeteciliğinin ve kadın renginin geldiği aşama takdire şayan bir durumdur. Bizler bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Ulusal birliğimizin de temel parametrelerinden biri olan Kürt Gazeteciliği çağın teknolojisi ve iletişim, basın yayın ahlâkı çerçevesinde büyütülmesi, genişletilmesi gereken objektif bir alandır. Tüm halkımıza çağrımız kendi gazetelerine ve gazetecilerine her koşulda sahip çıkması ve dayanışma içinde olmasıdır” denildi.
MKGP
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Kürt Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. “Karanlıklara hakikatle ışık olmanın adıdır Kürt gazeteciliği” başlıklı mesajda, temelleri 122 yılı bulan Kürt basınının bugün hala baskı, engelleme, kapatma, el koyma, tutuklama, sürgün ve katletmelere rağmen yol aldığı vurgulandı. Mesajda, “Televizyondan, gazetelere, dergilerden ajanslara geniş bir yelpazede hakikat arayışçılığı yapan Kürt basın çalışanlarının bu değerli gününü kutluyoruz. Kürt basını yüzyıllara varan mesleki yolculuğunda önemli başarılara, kazanımlara ve yeniliklere de imza attı. Bu kazanımların en önemlisi olan geliştirdiği özgün kadın basını ile hem kadın mücadelesinin mirasının hem de basın geleneğinin taşıyıcılığını üstlendi”” denildi.
İSTANBUL