Geldi geliyor derken sonunda ekmeğe zam açıklaması yapıldı. Yüzde 15’lik zam halkın en temel gıda harcamasını biraz daha artırdı. Çalışan kesimler açısından biraz rahatlama yaratması gereken yaz aylarında, tam tersine açlık ve yoksulluk sınırı daha da yükseldi
Dövizdeki dalgalanmalar ve ekonomik kriz nedeniyle uzun süredir girdilerin artışı sonunda ekmeğe zam doğurdu. Birkaç gündür söylentisi ortalıkta dolaşan ekmek zammı yüzde 15 olarak belirlendi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Federasyon Genel Merkezi’nde ekmek fiyatlarına ilişkin açıklamada bulundu. Balcı, ekmeğe yapılacak zamla ilgili açıklamasında, “Bütün illerde yüzde 15 zam olacak gibi bir şey söz konusu değildir. Hiçbir yerde yüzde 15’in üzerinde bir fiyat artışı olmayacak” dedi.
Ekmekle oynamayın
Tüketiciler Derneği TükoDer’den zamma karşı yapılan açıklamada ise ekmeğe sürekli zam yapılmasına tepki gösterildi. Uygulamanın bölgelerde gram ve kalitesinin değişmesi sorununu da ele alan dernek adına açıklamada bulunan TükoDer Genel Sekreteri Onur Cingil, “Dünyanın hiçbir yerinde “halk tipi ekmek “le fiyat, gramaj ve kalite olarak bu kadar oynanmaz. Nüfusun yüzde 20’sinden fazlasının açlık sınırının altında, yüzde 60’nın ise yoksulluk sınırının altında olduğu bu ülkede fakir fukarının elinde bir tek ekmeği kalmışken, bırakın onu da rahatça evine götürebilsin” dedi.
Yoksulluk sınırı yükseliyor
Türk-İş’in hazırladığı rapora göre, yoksulluk sınırı bu yılın temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 800 TL artış gösterdi. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Temmuz 2018’e dair “Açlık ve Yoksulluk Sınırı”nı açıkladı.
Temmuz sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 738 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.662,46 TL oldu. Geçen yıl temmuz ayında ‘açlık sınırı’ bin 497, yoksulluk sınırı ise 4 bin 878 TL olarak belirlenmişti.
Türk-İş raporunda, “Gündemi faiz ve döviz kurundaki gelişmeler meşgul ederken, özellikle gıda fiyatlarının mevsim normallerinin üstüne çıkması enflasyona olumsuz yansıyor. Ücretlere enflasyon farkının verilmesi, başta çalışanlar olmak üzere dar gelirli kesimlerin geçim şartlarını iyileştirmeye yetmiyor” denildi
EKONOMİ SERVİSİ