Dünya ülkelerinin çoğu kaynaklarını koronavirüs ile mücadeleye ayırırken, Türkiye, Suriye’ye asker yığıyor,Libya’ya silah transferini sürdürüyor
Koronavirüs salgını nedeniyle dünyadaki ölüm sayısı 160 bini aşarken, vaka sayısı ise 2.5 milyona doğru ilerliyor. Büyük bir küresel ekonomik krizi de tetikleyen salgının yakın gelecekte dünya çapında yeni işsizlik ve durgunluk dalgaları yaratması bekleniyor. Bu koşullarda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bütün savaş bölgeleri için yaptığı ateşkes çağrısı, bazı alanlarda karşılık bulurken Türkiye cephesinde bir değişiklik yok. Uzun süreli sokağa çıkma yasağının ‘ekonomik maliyetinin ağır olacağını’ Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ağzından söyleyen, faturaları ertelemeyi aklından bile geçirmezken işten çıkarılan işçilere günde 39 lirayı layık gören AKP yönetimi, mali kaynakları savaş çukuruna akıtmaya devam ediyor, Suriye ve Libya’daki asker ve mühimmat miktarını artırıp çatışmaları körüklüyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 17 Nisan itibariyle İdlib, Lazkiye kırsalı, Halep ve Hama’daki Türk askeri sayısının 10 binden fazla olduğunu ve bunların Suriye’nin kuzeybatısındaki 6 binden fazla askeri mekanizmaya destek sağlayacağını açıkladı
Konvoylar hiç durmuyor
SOHR, Kafr Lusin sınır kapısı aracılığıyla 30 kapalı kamyon ve askeri aracı içeren Türkiye’ye bağlı yeni bir askeri konvoyun, İskenderun Tugayı ile Suriye topraklarına girdiğini duyurdu. Gözlemevi, “Türk konvoyların akışıyla birlikte, son ateşkesin başlamasından bu yana binlerce askerin yanı sıra Suriye topraklarına giren araç sayısı 2 bin 665’e ulaştı” dedi. Öte yandan Suriye’nin kuzeybatısındaki çatışmasızlık bölgelerine ulaşan kamyon ve askeri araç sayısı da 2 Şubat’tan bu yana 6 bin 70’e ulaştı. Bunların, kurşun geçirmez zırhlı araç, güvenlik kabinleri, mobil tanklar ve askeri radarlar taşıdığı belirtildi. Bölgede konuşlanan Türk askeri sayısının da 10 bin 300’ü aştığı aktarıldı.
Girê Spî’de askeri üs
SOHR kaynakları, son iki gün içinde Girê Spî ve Raqa arasındaki Şakrat silolarının karşısındaki yolda Türkiye’nin büyük bir askeri üs kurduğunu doğruladı. Bu arada Türk kuvvetleri, Suriye topraklarına yeni iş ve hafriyat makineleri getirmek için Abduki köyünün karşısındaki sınır duvarının bir parçasını yıktı.
Yakıp yıkmaya devam
SOHR’un sahadan aldığı bilgilere göre, Türkiye destekli ÖSO grupları bazı sivillerin evlerini yağmalarken, Özerk Yönetim’e ait ekipmanları yakıyor. ÖSO grupları, Serêkaniyê kırsalındaki Um Al-Asafer köyünde, Arisha, Faysaliyah, Daoudiyah ve Malla Süleyman’da Êzidî ailelerine ait evleri ‘kafir evi’ olduğu gerekçesiyle yıkarken 14 Nisan’da da Hasekê’nin Merikis, Attiya, Daoudia ve Abu Rasin kırsalındaki Özerk Yönetim’den kalan tarım ekipmanlarını da yağmalayıp yaktı
Serêkaniyê’de çatışmalar
Bu arada, Türkiye destekli askeri polis ve Serêkaniyê’deki yerel kabileler arasında silahlı çatışma çıktığı bildirildi. Askeri polis ve Ebu Maili kabilesi arasında çıkan çatışmalar çıktığı, kabileyle aile bağları olan El-Şarkiya grubu komutanının aşirete askeri takviye ve silah verdiği bildiriliyor.
Libya macerası: Aynen devam
Türkiye’nin hava savunma ve SİHA desteğinin Libya’da çatışmanın dengesini değiştirdiği bildiriliyor. Şarku’l Avsat’ın bildirdiğine göre, Türkiye geçtiğimiz Ocak ayında Trablus’taki kritik noktaları korumak amacıyla Hawk orta menzilli hava savunma sistemi ile Korkut ve Atılgan alçak hava sistemlerini göndermiş, buna dair görüntüler sosyal medyada yer almıştı. Mitiga üssüne de yerleştirilen bu sistemlerin ardından Hafter güçlerinin Trablus’a yönelik hava saldırılarında azalma olurken, onun yerine Grad roket atışlarına ağırlık vermişlerdi. Ayrıca Türk yapımı Bayraktar SİHA’sıyla düzenlenen bir hava saldırısında da Tümgeneral Salim Diryak’ın da öldürülmesi de Hafter güçleri açısında önemli bir kayıp olarak nitelendirildi.
Geçtiğimiz günlerde karşı saldırıya geçen UMH güçleri, Trablus ve Tunus sınırı arasında bulunan yaklaşık 4 bin km karelik bir alanı Hafter güçlerinden geri aldı. Uzmanlar, Türkiye’nin desteğinin Hafter’in UMH güçleri üzerindeki baskısını azalttığını ayrıca yine Türkiye’nin gönderdiği SİHA ve İHA’larla UMH güçlerinin karşı saldırı imkanı kazandığına dikkat çekiyor.
LUO: İki İHA düşürdük
Libya’daki askeri kaynakları ve yerel kaynaklar, 17 Nisan’da Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) Vadi Dinar ve Tininai bölgelerinde Türkiye yapımı iki insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. Hava araçlarının, Trablus’un 180 km güneydoğusunda bulunan Beni Velid şehrindeki ambulansları hedef almaya ve Trablus’un güneyindeki Tarhuna yakınlarında ordu mevziilerine hava saldırısı düzenlemeye çalıştığı belirtildi.