Kürt Araştırmalar Derneği salgın sürecinde online olarak Kürtçe dersler verecek. Geçtiğimiz hafta online olarak açılan kayıtlara binden fazla kişinin 24 saat içinde başvurduğunu söyleyen Eyüp Subaşı, ilgiden memnun
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hızla yayılmaya devam ederken, sinema, dil, kültür ve sanat gibi birçok alanında faaliyet gösteren kurumlarda evlerine çekilen yurttaşlar için online olarak kapılarını açmaya devam ediyor.
Yıllardır Türkiye’de yok sayılan, Meclis tutanaklarına “bilinmeyen bir dil” olarak kayda geçirilen, Japonya’da üniversitede seçmeli ders olarak öğretilen Kürtçe için İstanbul’da çalışmalarını sürdüren Kürt Araştırmalar Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî), Kürtçe’nin Kurmancî, Soranî ve Kirmanckî lehçeleriyle verdiği kursları, koronovirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle internet üzerinden online olarak sürdürme kararı aldı.
Kürt Araştırmalar Derneği, Kürtçe öğrenmek, Kürtçesini geliştirmek isteyen yurttaşlar için tüm dünyadan yurttaşların katılımına açık online dersler vermeye başladı. Kürt Araştırmaları Derneği’nden Eyüp Subaşı ile online Kürtçe dersleri konuştuk.
24 saatte binden fazla başvuru
Geçtiğimiz hafta online olarak açılan kayıtlara binden fazla kişinin 24 saat içinde başvurduğunu söyleyen Kürt Araştırmaları Derneği’nden Eyüp Subaşı, ilgiden dolayı memnun olduklarını dile getirdi.
Kürtçe öğrenmek isteyen, Kürtçe bilen ama okuma, yazma da zorluk çekenlerin yada Kürtçelerini geliştimek isteyenler için online olarak 4 ve 6 hafta arasında bir eğitim sürenin olduğu belirten Subaşı, “İlk defa online dersler düzenlediğimiz için bu yoğun talebe karşı altyapımızın yetersiz olmasından kaynaklı kayıtları durdurduk. İlk etapta bin 48 kişi ile devam edeceğiz. Birkaç gün sonrada tekrar online yeni kayıtlar için duyuru yapacağız” dedi.
‘Kürtçe için fırsat’
Kürtçe online derslere beklentilerinin üzerinde bir talebin geldiğini ifade eden Subaşı, salgın sonrasında da online derslere devam edeceklerinin müjdesini de verdi. Subaşı sözlerine şöyle devam etti: “Online ders bizim için bir ilk daha önce bu şekilde ders vermiyorduk. Ama bu süreç bitikten sonrada online derslerimiz de olacak. Bu derslerini şöyle bir avantajı oldu, İstanbul’da yaşayan ve kurumumuza ulaşım, iş gibi nedenlerle gelemeyen yurttaşlar için de bir avantaj oldu. Aynı zamanda İstanbul dışında dünyanın her yerinden Kürtçe öğrenmek isteyen herkes için de aynı zamanda bir fırsat doğurdu.”
‘En çok talep Rojhilat’tan’
En çok talebin Rojhilat’tan geldiğin söyleyen Subaşı, sözlerine şöyle bitirdi: “Bu bizi ayrıca mutlu etti. Yeni Zelanda, Hollanda, Fransa gibi dünyanın birçok ülkesinden kayıt olan yurttaşlar var. Biz de gelen bu taleplere karşı cevap olacağız. Kürtçe dersler evinize geldi. Yeni kayıtlarını en kısa zamanda sosyal medya hesaplarımızdan duyuracağız.”
KÜLTÜR SERVİSİ