Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, geçtiğimiz Eylül ayında, 2020’de hayvan ithalatının yapılmayacağını açıklamıştı. Koronavirüs salgını içinde 20 bine yakın hayvan ithalatı yapılması dikkat çekti
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Şubat ayında yaptığı bir açıklamada, AKP iktidarının 17 yıl boyunca hayvancılığa her yıl 1 milyar 941 milyon lira destek verdiğini belirtmişti. Yani 17 yıl boyunca verilen destek miktarı toplam 33 milyar lira. Bu tutar dolar bazında bakıldığında 33 milyar liranın bugünkü dolar karşılığı yaklaşık 5 milyar dolar. 2008-2018 döneminde yani 10 yıllık bir sürede canlı hayvan ithalatına ödenen döviz miktarı ise 6 milyar 399 milyon 978 bin dolar. Bu miktara lop et ve damızlık hayvan ithalatı da eklendiğinde aynı 10 yılda toplam 8 milyar dolar döviz ödemesi yapıldı.
3 ülkeden ithal edildi
Pakdemirli’nin yaptığı bir açıklamada, “2020’de ithalat olmayacak gibi. Biz üretici dostu politikalar uygulamaya devam edeceğiz” ifadeleri, yılın ilk aylarında rafa kaldırıldı. Hayvan ithalatı 26 Ekim 2019’da yasaklanmıştı. Buna karşın Türkiye’nin gündemini tamamen koronavirüsün oluşturduğu bu günlerde Brezilya’dan 10 bin baş besilik hayvan ithalatı yapıldı. Ayrıca yabancı plakalı birçok tırla Macaristan’dan geçtiğimiz günlerde sayısını öğrenemediğimiz binlerce canlı hayvan ithali gerçekleşti ve hayvanların Ankara’nın Polatlı ilçesine taşındığı öğrenildi. Bir diğer ithalat ise 15 gün önce İrlanda’dan gerçekleşti ve 5 bin 500 canlı hayvan Tekirdağ’a geldi. Şirketlerin koronavirüs salgını günlerinde ithalat ile karkas et fiyatlarının yükselmesini değerlendirdiği anlaşılırken, ithalat izinlerini nasıl aldıkları ise merak konusu.
Karpuza izin yok hayvana var
Brezilya’dan Polaris adlı 2 gemiyle ithal edilen yaklaşık 10 bin baş besilik hayvanın İskenderun Limanı’na indirilerek yüzlerce TIR’la Urfa’ya taşındığı öğrenildi. İthalatı yapan şirketin, iktidar tarafından kendilerine sağlanan ayrıcalıkla büyük bir rant elde ederken Türkiye’de hayvancılık yapan çiftçiler ise kan ağlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı, koronavirüs salgınına karşı tedbir kapsamında İran’dan yapılacak karpuz ithalatı için Sağlık Bakanlığı’ndan görüş isterken, koronavirüsten dolayı felaket durumu ilan edilen Brezilya’dan binlerce hayvan ithal edilmesi dikkat çekti. İthalatın kapalı olmasından dolayı büyük hayvancılık işletmeleri bile hayvan bulamadıkları için kapasitelerini düşürürken, ithalat yapabilen şirketin iktidar tarafından desteklendiği açığa çıktı.
Eker’in ses kaydı çıkmıştı
İnternet ortamında hemen herkesin izlediği ve RedHack tarafından yayınlanan ses kaydında yer alan dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile iktidara yakınlığıyla tanınan Ethem Sancak arasındaki diyaloglarda hayvancılık politikalarının nasıl ve kimlerin çıkarları doğrultusunda belirlendiğini açıkça ortaya koymuştu. Ses kaydında Sancak tarımın, meraların ve kıyıların halkın elinden alınması gerektiğini söylüyordu. Sancak, Bakan Eker’e aşık olduğunu, yeni mera kanunuyla sessiz bir devrim gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu kanun çıktıktan sonra petrolden de daha önemli zenginliğimiz olan meralarımızı servete dönüştürürüz” ifadelerini kullanması Türkiye’de yürütülen tarım politikalarının bir özeti. İktidarın bugün attığı tüm adımlar koronavirüs salgınını ‘avantaja’ dönüştürme planları içinde olduğunu göstermekte.
EKOLOJİ SERVİSİ