KESK Ankara’daki hastanelerle ilgili rapor hazırladı. Hazırlanan rapora göre Covid-19 tanısı konulan ve tedavileri yapılan sağlık çalışanları evlerinde 14 gün kalmadan tekrar nöbete çağrılıyor
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, devlet ve üniversite hastanelerinden ve 112 Ankara istasyonlarından aldıkları bilgiler doğrultusunda rapor hazırladı. Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz’ün aktardığına göre raporda, Ankara’daki hastanelerin çoğunda kişisel koruyucu donanım ekipman eksikliği devam ettiği, sadece Covid-19 tanılı ve şüpheli hastalarla temas halinde olan ve semptom görünen sağlık çalışanlarına yönelik testler yapılıyor. Diğer yandan da tüm hastanelerde elektif ameliyatlar durdurulmuş ve poliklinik hizmetler en aza indirilmiş durumda olduğu kaydedildi.
Koronavirüs tanılı çalışanlar
Raporda, Gölbaşı Devlet Hastanesi’nde yetersiz kişisel koruyucu ekipman nedeniyle Kovid-19 tanılı ve şüpheli çalışanların olduğu da yer aldı. Raporda, tanı konulan ya da şüphe gözlenen sağlık çalışanlarının hastanede tedavi edilerek taburcu edildiği ancak 14 gün evlerinde kalmadan tekrar nöbete çağrıldıklarına yer verildi.
Maskeler günlük
Rapora göre, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 24 saat vardiyalı olarak çalışan tüm sağlıkçılara bir tane cerrahi maske veriliyor. Akyurt Devlet Hastanesi’nde olası vaka durumu netleşene kadar geçen sürede, çalışanlara cerrahi maske ve basit önlük dışında koruyucu ekipman sağlanmıyor.
Temizlik yetersiz
Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin düzenli olarak yapılmadığı belirtilen Bilkent Şehir Hastanesi’nde ise yoğun bakım tecrübesi olmayan hemşirelerin görevlendirildiği ve hastane içi görevlendirmelerin sözlü olarak yapıldığı raporda kaydedildi. Esnek çalışma saatlerinin uygulanmadığı İbni Sina Hastanesi’nde de görüş ve talimatların yazılı yapılmadığı, koruyucu ekipmanların kullanım süresi konusunda baskı yapıldığı, koruyucu ekipmanların sayılı ve imza karşılığı verildiği aktarıldı.
Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi’nde ise triyaj çadırının son dönemde kurulduğu, idari izin kullanması gereken kronik hastalığı olan sağlık çalışanlarına kişiden kişiye farklı davranıldığı ve hemşirelere hastalar tarafından şiddet uygulandığına yer verildi.
N95 maskeler paketsiz veriliyor
Raporda, Ankara 112 istasyonlarında çalışanların koşullarına ilişkin ise şu bilgiler yer aldı: “N95 maske, çalışan başına 24 saatte birer tane, açık halde, paketlenmemiş olarak veriliyor. Ambulans temizliğinde, nöbetçi ekip tarafından hastane bahçelerinde sadece çamaşır suyuyla dezenfeksiyon işlemi yapılıyor.”
Bazı hastanelerde sıkıntı yaşanmıyor
Sağlık çalışanlarına test yapılmamasının dışında bazı hastanelerin çalışma koşullarında düzelmelerin olduğu da rapora yansıdı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Pursaklar Devlet Hastanesi, Yenimahalle Devlet Hastanesi ile Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kişisel koruyucu donanım ekipmanlarına ulaşmada sıkıntıların yaşanmadığı belirtildi.
Başarı etkileniyor
Rapora ilişkin konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, genel olarak sağlık emekçilerinin çalışma usul ve esasları doğrultusundaki taleplerinin karşılanmadığına dikkat çekti. Tanı konulan ve tedavi edilen sağlık çalışanlarının 14 gün evlerinde kalması gerektiğini vurgulayan Yalçınkaya, tedavi ardından çağrılmalarının salgının yayılmasına ve çalışma niteliklerinin düşmesine neden olduğuna işaret etti.
Yaygın test yapılmadığını ve testlerin güvenirliğinde sıkıntıların olduğu dile getiren Yalçınkaya, şunları söyledi: “112 istasyonlarında aynı ekip içinde çalışanlar arasında Kovid-19 çıksa dahi diğerleri çalışmaya devam ediyor. Oysaki sağlık emekçilerinin tüm talepleri yaşamak ve yaşatmak üzerinedir. Bu yüzden bu taleplerin bir an önce karşılanması gerekmektedir.”
HABER MERKEZİ