1980’lerde tutuklanan MHP’nin kurucu lideri Alpaslan Türkeş’in “Biz cezaevindeyiz, fikrimiz iktidarda” sözünü AKP ve MHP güncelledi! İnfaz düzenlemesi ile mafya artık dışarıda, fikri ise hala iktidarda! Siyasi tutuklularsa hapiste kaldı
Elif Aydoğmuş/ İstanbul
AKP ve MHP’nin koronavirüs gerekçesiyle Üçüncü Yargı Paketi kapsamında Meclis’ten geçirdiği infaz indirimi yasasının resmi gazetede yayınlanması ardından tahliyeler başladı. Hukukçulara göre teorik olarak “özel af” ismini almasa da uygulamada “özel af” olan bu yasa ile çok sayıda çete örgütü üyesi ve liderleri, dolandırıcılar, kadın cinayeti işleyenler, çocuk tecavüzcüleri serbest bırakıldı. Söz konusu af, çete örgütü ve mafya lideri Alaattin Çakıcı özelinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından son birkaç yıldır gündeme getiriliyordu. İktidar tarafından koronavirüs gerekçesiyle çıkarılan yasanın siyasi tutukluları kapsamaması ise muhalefet partileri ve kamuoyunun yoğun tepkisine neden olmaya devam ediyor. Haberimizde, Çakıcı affı olarak da nitelenen yasanın ardından bırakılan mafya ve diğer suçlular ile kapsam dışı bırakılarak içeride tutulan ve virüs tehdidi ile baş başa siyasi tutukluları ve gazetecileri derledik. Binlerce siyasi tutukludan ancak bir kısmını derleyebildik.
Siyaset tutuklu kaldı
HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tahliye kararına rağmen ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına rağmen Edirne F Tipi cezaevinde tutulmaya devam ediyor.
HDP eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ: HDP eski Eşbaşkanı partisinin düzenlediği eylemlerde yaptığı konuşmalar, yürüttüğü çalışmalar nedeniyle 2016 yılında evine gece yarısı yapılan operasyonla gözaltına alınarak tutuklandı. Yüksekdağ’ın avukatları koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle cezaevinden tahliyesi talebiyle 30 Mart’ta Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı başvuru reddedildi. Şuanda Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde tutuluyor.
HDP Eski milletvekili Abdullah Zeydan: HDP’ye yönelik yapılan siyasi operasyon kapsamında 2016 yılında gözaltına alınarak tutuklandı. Edirne F Tipi Cezaevi’nde Selahattin Demirtaş ile birlikte kalan Zeydan’ın annesi önceki gün yaşamını yitirdi. Anne Zeydan oğlunun 4 yıldır yurtdışında yaşadığını zannediyordu ve oğlunu görmeden hayata veda etti.
HDP eski Grup Başkanvekili İdris Baluken: 2016 yılında tutuklandı. Bingöl Verem Savaş Dispanseri, Bingöl Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Göğüs Hastalıkları Hastanesinde uzman doktorluk, Toraks Derneği, Türk Tabipleri Birliği ve SES Diyarbakır Şubelerinde yöneticilik yaptı. Uzmanlık dalıyla ilgili olarak yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda akademik çalışmaya katıldı. Şimdiye kadar 2 kitap yazdı. Hala Ankara Sincan Cezaevi’nde tutuluyor.
Osman Kavala: İş insanı. Birçok sivil toplum örgütünde kurucu üye, yönetim kurulu üyesi veya danışma kurulu üyesi olarak çalıştı. Türkiye’nin yakın tarihinde İstanbul Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesine karşı başlayan ve sonrasın iktidarın baskıcı politikalarını protestoya dönüşen Gezi Eylemleri nedeniyle tutuklandı. Gezi davasının tüm sanıklarının beraat edilmesi sonucu cezaevinden çıkacağı gün 15 Temmuz darbe girişimi gerekçe gösterilerek yeniden tutuklandı. Hala Silivri Cezaevi’nde tutuluyor.
Gazetecilik hala içeride
Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni M. Ferhat Çelik ve Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser: Kendileri gibi gazetecilik yapan Barış Pehlivan, Barış Terokoğlu, Hülya Kılınç’ın ve Murat Ağırel ile birlikte yayınladıkları haberler nedeniyle 8 Mart’ta tutuklandılar. Avukatlarının itirazına rağmen hala tutuklu bulunuyorlar. Cezaevinde yüzü aşkın gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle tutuklu bulunuyor.
Avukat Selçuk Kozağaçlı: KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 6’sı tutuklu 20 avukatın “Terör örgütü yöneticiliği” ve “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı dava kapsamında görülen duruşmada mahkeme tutuklu avukatların ve müdafilerinin esasa ilişkin beyanlarını dinlemeden hükmünü açıklamıştı. Bu çerçevede Kozağaçlı’ya 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Hala Silivri Cezaevi’nde tutuluyor.
Mafya serbest bırakıldı
İnfaz indirimi kapsamında cezaevlerinden çıkarılan isimler ise şöyle:
Alaattin Çakıcı: Mafya ve çete örgütü lideri. Çakıcı, 1980’de sol örgütlere mensup 41 kişiyi öldürmekle önce askeri mahkemece suçlu bulunup cezalandırıldı ardından 1982 yılında, “somut delil bulunamadığı” gerekçesiyle serbest bırakıldı. 1980’li yıllarda sahte çek-senet işlerine karıştığı tespit edilen Çakıcı, 1992’de sahte bir pasaportla yurtdışına kaçtı. 1998’de Fransa’da yakalanarak Türkiye’ye getirilerek tutuklandı. 2002’de salıverildiğinde yeniden Türkiye’den kaçtı. 2004’te Avusturya ve Türkiye polisinin ortak operasyonuyla Avusturya’da yakalandığında, üzerinde eski bir Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yöneticisine ait sahte pasaport vardı. 15 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Karagümrük Spor Kulübü Lokali’ne yönelik 26 Mart 2000 tarihinde düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili davada, “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan üç yıl dört ay, müessir fiile azmettirmekten de 14 yıl dokuz ay cezaya çarptırıldı. Borsacı Adil Öngen’in arabasının kurşunlanmasıyla ilgili olarak on yıl on ay cezaya çarptırıldı.
Uludağ’da 1995 yılında eski eşi Nuriye Uğur Kılıç’ın öldürülmesi olayında azmettirici olduğu iddiasıyla yargılandı ve 2006 yılında Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından önce ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verildi. Kurduğu çete örgütünün faaliyetlerinin devam ettiği iddia edilen Alaattin Çakıcı önceki gece serbest bırakıldı.
Mehmet Aydın: Çiftlikbank vurgunuyla binlerce kişiyi dolandırıp 1.5 milyar lira ile yurtdışına kaçan “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın’a da yarayacak. Aydın’ın, Türkiye’de yargılanıp mahkum olduğu taktirde alacağı cezanın yarısı düşecek.
Yakup Kürşat Yılmaz: Organize suç örgütü lideri. Temmuz 1998’de Bulgaristan’da üç kez Türkiye’de hapishaneden kaçarak tutuklandı (1994, Şubat 1997 ve Şubat 1998). Nisan 1999’da Türkiye’ye iade edildi. Eski Kuşadası Belediye Başkanı Lütfi Suyolcu’nun 1995 cinayetini düzenlemekle 19 yıl hapse mahkum edildi. Yılmaz’ın da bu kapsam da tahliye edilmesi bekleniyor.
Aladağ Davası: Adana’nın Aladağ ilçesinde 2016 yılında 10’u öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda öğrencinin yaralandığı yangın, Türkiye’nin gündeminden uzun süre düşmedi. Yurt müdürünün de aralarında bulunduğu 18 sanıktan 12’si, 7 ay 15 gün ile 12 yıl 2 ay 20 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Söz konusu yasayla sorumlular serbest bırakılacak.
Soma Davası: 13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madenci yaşamını yitirdi. Cumhuriyet tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan madendeki yangının sorumluları, Can Gürkan 15 yıl, Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, Akın Çelik 18 yıl 6 ay, İsmail Adalı 22 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı. Ve infaz indirimiyle 301 madencinin katilleri de serbest bırakılacak.